Un obicei banal care mărește riscul de hipertensiune sau de accident vascular cerebral
Mare atenție! Deoarece banalul trezit cu ajutorul ceasului deșteptător poate mări riscul de hipertensiune și accident vascular cerebral (AVC), sugerează studiul realizat la School of Nursing din cadrul Universității din Virginia.
Sunetul de alarmă care crește în intensitate poate mări tensiunea arterială, expunând persoanele unui risc mai mare de evenimente cardiovasculare nedorite ca accidentul vascular cerebral sau o criză cardiacă.
Pentru a formula această concluzie, datele a 32 de participanți la studiu au fost analizate timp de două zile. De notat că atunci când participanții dormeau, ei aveau ceasuri inteligente și brățări pentru monitorizarea tensiunii arteriale.
În prima noapte, ei au fost obligați să se trezească în mod natural, fără ceasul deșteptător. În schimb, a doua noapte, ei fost treziți după numai cinci ore de somn cu ceasul deșteptător. După ce au analizat datele, autorii studiului au descoperit că participanții forțați să se trezească dimineața cu ceasul deșteptător au avut o creștere a tensiunii arteriale cu 74% mai mare, comparativ cu participanții care s-au sculat în mod natural.
De reținut că atunci când presiunea arterială matinală este excesivă, ea poate activa sistemul nervos simpatic, care pregătește corpul nostru pentru acțiune și pentru a face față unei situații stresante. Acest lucru pune presiune asupra inimii, care pompează mai greu. Un fenomen care poate provoca oboseală, dificultăți în respirație, anxietate, rigiditatea gâtului și, în caz de urgență, sângerări nazale și dureri de cap.
Rezultatele studiului mai indică faptul că participanții care dormeau mai puțin de șapte ore pe noapte erau mai susceptibili la o creștere alarmantă a tensiunii arteriale matinale și, prin urmare, au un risc major de AVC sau atac de cord.