Mulți oameni nu acordă importanță felului în care își așază telefonul pe birou sau pe alte suprafețe. La prima vedere, acest obicei pare lipsit de relevanță. Totuși, există motive întemeiate pentru care specialiștii recomandă să îți pui smartphone-ul cu ecranul în jos.

Pentru utilizatorii obișnuiți, această sugestie poate părea nefirească. Când telefonul stă cu ecranul în jos, este greu să verifici notificările sau să vezi cine te-a apelat. Chiar și așa, există trei avantaje clare care justifică această practică.

Primul motiv pentru a nu ține ecranul în sus este legat de deteriorarea camerei

Plasarea ecranului smartphone-ului în jos ajută la protejarea camerei împotriva deteriorării. Dacă așezați dispozitivul cu ecranul în sus, obiectivul camerei poate fi zgâriat din cauza unei suprafețe neuniforme sau murdare. Și acest lucru, la rândul său, poate degrada cu ușurință calitatea fotografiilor și videoclipurilor.

Dacă țineți ecranul telefonului în sus tot timpul, în timp zgârieturile de pe lentile pot afecta funcționalitatea sistemului de focalizare și autofocus, ceea ce poate afecta și mai mult calitatea imaginilor.
În plus, acest obicei previne expunerea directă a display-ului la razele soarelui, fapt care poate afecta culorile sau luminozitatea în timp.

Al doilea motiv este răcirea bateriei

Smartphone-urile sunt proiectate astfel încât răcirea principală să fie efectuată prin panoul din spate. O baterie se încălzește în timpul funcționării și are nevoie de contact cu mediul pentru a-și menține o temperatură optimă.

Este logic ca atunci când smartphone-ul stă cu ecranul în sus, schimbul de căldură să poată fi perturbat. Acest lucru crește riscul de supraîncălzire, care poate afecta negativ bateria și alte componente importante, precum procesorul sau cipul grafic, reducându-le performanța și durabilitatea.

Al treilea motiv este conservarea energiei/bateriei

Telefoanele inteligente moderne sunt echipate cu senzori de lumină care îndeplinesc mai multe funcții utile. Una dintre ele este de a preveni apăsarea accidentală a butoanelor de pe ecran în timpul unui apel. Când lumina ajunge la senzori, aceștia detectează că telefonul este în uz în prezent și ecranul se oprește automat. Cu toate acestea, rolul lor nu se oprește aici.

Acești senzori ajută, de asemenea, telefonul să determine dacă se află în buzunar și împiedică activarea ecranului atunci când primiți notificări. Indiferent dacă se află la suprafață cu ecranul în jos sau este într-un buzunar, senzorii recunosc poziția smartphone-ului și nu pornesc afișajul. Acest lucru este foarte util mai ales atunci când există notificări frecvente, deoarece ecranul rămâne oprit, contribuind la conservarea duratei de viață a bateriei.