Un olandez a fost închis pentru vânzarea unor „kituri pentru sinucidere”
Un individ din Olanda a primit o sentință de închisoare marți pentru vânzarea de „kituri pentru sinucidere”, care ar fi dus la moartea a cel puțin zece persoane.
Conform investigației poliției, începând din 2018, bărbatul a distribuit 1.600 de pachete conținând un amestec mortal de substanțe toxice, într-un caz considerat de instanță drept primul de acest gen din Olanda.
Cu toate că Olanda a fost prima țară care a legalizat eutanasia în 2002, procedura rămâne strict reglementată și necesită implicarea unui medic. Individul, identificat ca Alex S., în vârstă de 30 de ani, a primit o sentință de 3 ani și jumătate de închisoare, dintre care un an și jumătate cu suspendare. El pregătea colete poștale conținând mijloacele pentru sinucidere, instrucțiuni de utilizare și un agent anti-vărsături. Fiecare colet conținea 2 sau 3 capsule, fiecare doză fiind letală și fără antidot, conform Tribunalului Districtual din Bois-Le Duc (sud).
Nu toți cei care au luat „medicamentul X” au avut o moarte plăcută, au declarat rudele victimelor, care au descris „suferință și panică, care au dus la o moarte oribilă”. Judecătorii au avertizat că numărul deceselor ar putea fi multiplicat de 160, fiind îngrijorați de numărul mare de „kituri” furnizate. Ei au subliniat că este pentru prima dată în Olanda când cineva este condamnat penal pentru furnizarea de medicamente pentru sinucidere asistată la scară largă.
Alex S. era convins că „ajută oamenii”, potrivit hotărârii. Judecătorii au afirmat că „acuzatul a tratat cu foarte multă ușurință viețile altora și a subminat valoarea vieții umane”. Prin acțiunile sale, el a subminat, de asemenea, practica eutanasiei aplicabilă în Olanda.
Eutanasia este reglementată cu strictețe în Olanda. Pacientul trebuie să fie conștient și să facă cererea în momentul solicitării, suferind de dureri insuportabile ca rezultat al unei boli considerate incurabile de cel puțin doi medici. Eutanasia poate fi efectuată doar de către un medic care administrează o doză letală dintr-un medicament aprobat, iar pacienții pot primi medicamentul numai de la un medic autorizat, potrivit g4media.ro.