Un pericol al incendiilor din Los Angeles, cu efecte pe termen lung
Un pericol asupra sănătății publice, pe termen lung, al incendiilor devastatoare din Los Angeles îl reprezintă fumul gros degajat în această perioadă. Este un pericol mai puțin vizibil, care, totuși, poate fi letal.
Dr. Afif El-Hasan, purtător de cuvânt al Asociației Americane Naționale a Plămânului, se referă la fum, cenușă, funingine.
Se constată o creștere a numărului persoanelor care se prezintă la compartimentele de urgență nu doar în zonele afectate de incendii, dar și în zonele înconjurătoare, din cauza răspândirii fumului, explică dr. Afif.
Când focul se extinde, el arde plante și copaci, dar și mașini, și case în care sunt numeroase obiecte electronice, din plastic sau din diverse metale. Fumul care se degajă în aceste zone transportă gaze și particule chiar mai nocive decât poluarea aerului obișnuită și care, evident, pătrund în corpul oamenilor.
Particulele degajate sunt clasificate în funcție de dimensiunile lor. De exemplu, se folosește indicativul PM pentru particule, sau PM10 pentru particulele care au dimensiunea de 10 microni. Sunt particule mai fine ca firul de păr, explică pentru HuffPost Cathy Clerbaux, cercetător la CNRS (Centrul Național penru Cercetare Științifică din Franța). Și există particule și mai fine, de exemplu PM2,5, deci de 2,5 microni. Și cu cât aceste particule sunt mai fine, cu atât pătrund mai în profunzime în corpul omului.
Ce se întâmplă în organism când o persoană respiră aceste particule?
Evident ne gândim imediat la plămâni. Dar nu sunt singurele organe afectate. Întregul sistem cardiovascular poate fi afectat.
„Pot fi afectate și alte părți ale corpului, cum ar fi inima. Deoarece corpul trebuie să facă un efort mai mare pentru a respira, aceasta poate pune presiune și asupra inimii, a declarat dr. Afif El-Hasan pentru Reuters . Și, de aceea, se observă o creștere a atacurilor de cord atunci când poluarea aerului este mare sau când există o mulțime de particule în aer, ca în timpul incendiilor de vegetație.
Mai multe studii au evidențiat legătura dintre poluarea aerului cauzată de incendiile forestiere și o creștere a problemelor cardiovasculare precum accidentele vasculare cerebrale sau atacurile de cord. Dar consecințele acestei poluări pot apărea și pe termen lung, de exemplu, cu apariția cancerului, mai spune dr. Afif.
Deocamdată este greu să se determine impactul exact al incendiilor din Los Angeles asupra sănătății populației. Totuși, un studiu australian estimează că poluarea aerului provocată de incendiile de vegetație cauzează peste 1,5 milioane de decese anual, la nivel global.