Un post de radio pirat transmite mesaje cu conținut legionaro-antisemit. Sute de sesizări, niciun rezultat

Publicat: 07 ian. 2025, 11:14, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Un post de radio pirat transmite mesaje cu conținut legionaro-antisemit. Sute de sesizări, niciun rezultat

În România, un post de radio pirat, cunoscut sub numele de Radio Camarad, continuă să funcționeze, în ciuda nenumăratelor plângeri și sesizări adresate autorităților. Acest post este acuzat că emite mesaje cu conținut legionaro-antisemit, xenofob și revisionist, alături de muzică și discursuri care promovează o perspectivă distorsionată asupra istoriei. 

Conținutul transmis de postul radio: propagandă sub masca diversității

Radio Camarad difuzează o gamă variată de conținut, de la melodii ale unor artiști români cunoscuți, precum Paula Seling, Cargo sau Alexandra Ușurelu, până la muzică populară și slujbe ortodoxe. În paralel, postul include discursuri ale unor personalități religioase și istorice, printre care se numără predici ale părintelui Arsenie Papacioc și alocuțiuni ale mareșalului Ion Antonescu.

Această combinație aparent inofensivă este intercalată cu mesaje extremiste, transmise adesea printr-o voce generată de inteligență artificială.

La fiecare oră, postul promovează Mișcarea Legionară prin mesaje pline de afirmații antisemite și printr-o interpretare subiectivă a evenimentelor istorice. Spre exemplu, unul dintre mesajele difuzate susține că Mișcarea Legionară ar fi fost „contrară intereselor mafiei evreiești” și că legionarii ar reprezenta „oile trimise de Hristos în mijlocul lupilor”.

„Orice a făcut, face şi va face, Mişcarea Legionară contravine flagrant intereselor mafiei evreieşti – foste, prezente şi viitoare, dar corespunde în totalitate interesului naţional. Atâta timp cât ţara este controlată de infractori şi interesele lor antinaţionale, istoria se va scrie mincinos de către slugoii stăpânilor vremelnici. (…) Legionarii sunt oile trimise de Hristos în mijlocul lupilor. Trăiască Legiunea. Şi căpitanul!” – este doar unul dintre mesajele transmise.

Negarea Holocaustului și revizionismul istoric

Un aspect alarmant al mesajelor transmise de Radio Camarad este negarea Holocaustului. Postul reduce genocidul la ceea ce numește „excese regretabile ale lui Hitler” și lansează acuzații absurde împotriva comunității evreiești, susținând că ar fi fost „primii traficanți de persoane” din România.

De asemenea, evenimentele tragice, precum pogromurile comise pe teritoriul țării, sunt negate sau reinterpretate pentru a corespunde unei perspective favorabile Mișcării Legionare.

Într-o încercare de a masca temporar activitățile controversate, Radio Camarad a anunțat pe 20 decembrie 2024 că va difuza doar colinde în perioada sărbătorilor de iarnă. Într-un mesaj adresat ironic criticilor, postul le-a „recomandat” acestora să finalizeze culegerea de „probe antilegionare” înainte de Anul Nou. Totuși, imediat după încheierea sărbătorilor, pe 6 ianuarie 2025, postul a reluat propagarea mesajelor extremiste.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a fost în mod repetat sesizat cu privire la activitatea ilegală a acestui post. Potrivit lui Valentin Jucan, vicepreședinte al CNA, instituția a depus o plângere penală împotriva Radio Camarad încă din februarie 2024. În total, CNA a formulat peste 200 de sesizări penale de-a lungul anilor.

Jucan a explicat că, deși CNA analizează și identifică conținutul ilegal, responsabilitatea de a opri emițătorii ilegali revine altor instituții, precum DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică) și ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații). De asemenea, Ministerul de Interne și Poliția au competența de a investiga posibile infracțiuni penale asociate cu aceste activități. Cu toate acestea, lipsa de coordonare și acțiune a dus la perpetuarea situației.

„CNA se ocupă doar de analiza conţinutului. Dacă acesta este unul ilegal, noi trebuie să sesizăm autorităţile competente. Fie să îi scoată din priză, şi aici îi indic pe DNSC şi ANCOM, pentru că în conformitate cu legea, ei au aceste prerogative. Sau, după caz, Ministerul de Interne, Poliţia şi aşa mai departe, care pot să investigheze alte chestiuni care nu ţin de conţinut şi de săvârşirea în sine a faptelor penale,” a afirmat Jucan, vicepreședinte CNA.