Un primar din Olt a fost condamnat pentru 117 șpăgi, cerute de la oamenii satului
Un fost primar din județul Olt a fost condamnat definitiv la 4 ani și 4 luni de închisoare pentru corupție, după ce a fost găsit vinovat de luare de mită. Acesta a cerut 117 șpăgi de la fermieri, afaceriști și localnici, sub pretextul organizării unui bâlci comunal.
Marian Ștefan Popescu era la al 5-lea mandat ca primar al localităţii Gostavăţu, din Olt. În 2007 i s-a făcut primul denunţ. De atunci, procurorii au dovedit că a luat mită de peste o sută de ori. Toate erau trecute ordonat într-un caiet, iar primarul le numea sponsorizări.
Edilul, cunoscut pentru autoritatea sa și temut de cei care l-au votat, a pus în practică o schemă de corupție timp de 10 ani, colectând sume de bani cuprinse între 100 și 1000 de lei de la oamenii din comunitate. Banii, în loc să fie folosiți pentru organizarea bâlciului comunal, ajungeau direct în buzunarul primarului.
Fermierii și afaceriștii din zonă au fost ținte ale acestei scheme, iar cei care nu puteau cotiza financiar erau constrânși să ofere bunuri din gospodărie, precum frigidere sau biciclete. Acest comportament abuziv a afectat inclusiv proprietarii de magazine, care au fost supuși la numeroase controale din partea autorităților fiscale și de control.
Ștefan Mitrică, denunțător: „A scos un caiet și s-a uitat pe caiet. Tu de obicei dădeai 1.000 de lei. Da?! Așa trebuie să dai. Cotizez cred că din primul an în care a fost primar, în fiecare an am dat. Am plecat de la 300 de lei, 500 de lei, până am ajuns la 1.000 de lei.”
Cristian Ionescu, denunțător: „Aveam biciclete la vânzare și m-a constrâns. A zis îmi dai două biciclete pentru primărie, dacă nu, vei avea de-a face cu mine. M-a constrâns să îi dau și frigider și bani mereu, pentru el că îi trebuie pentru protocol. Eu știu că i-am pus aerele condiționate acolo.”
Angajații primăriei au fost și ei victimele acestei practici, fiind forțați să coopereze și să impună contribuții sub formă de bani sau bunuri. Mulți dintre ei au părăsit instituția în urma presiunilor și a terorii impuse de primar.
Calvarul a luat sfârșit în 2018, când un localnic a decis să coopereze cu autoritățile și să participe la un flagrant. Denunțul cuprinzător a dezvăluit întreaga schemă de corupție, iar înregistrările audio au confirmat modul în care fostul primar primea banii în biroul său.
Primarul condamnat a fost deja încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranță din Craiova, iar sentința definitivă reprezintă un semnal că corupția nu va fi tolerată în administrația publică. Comunitatea locală speră că această condamnare va servi drept avertisment pentru cei care ar putea încerca să abuzeze de funcțiile publice în viitor.