Un program al unui grup israeliana fost utilizat pentru spionarea activiştilor şi jurnaliştilor
Mai multe guverne au utilizat instrumente informatice de spionaj dezvoltate de un grup israelian pentru a monitoriza responsabili politici, disidenţi, jurnalişti, universitari şi militanţi pentru drepturile omului, potrivit unor experţi, citaţi joi de AFP.
Aceste „arme” puternice au fost utilizate împotriva a peste 100 de persoane din lumea întreagă, susţine un responsabil de securitate de la Microsoft şi Citizen Lab, o organizaţie cu sediul la Universitatea din Toronto. Microsoft declară că şi-a modificat sistemul de operare Windows pentru a remedia lacunele exploatate de grupul israelian.
Aceasta este o companie cu sediul la Tel Aviv, deosebit de discretă, care vinde exclusiv guvernelor spyware (categorie de software rău intenţionat) ce pot infecta smartphone-uri, calculatoare şi servicii de cloud computing ( accesarea la cerere, de resurse hardware şi software prin internet), potrivit Citizen Lab. Numele său oficial este în prezent Saito Tech Ltd, dar este mai cunoscută sub numele de Candiru. Cercetătorii de la Citizen Lab au găsit dovezi că software-ul de spionare a reuşit să extragă informaţii din mai multe aplicaţii utilizate de victime, inclusiv Gmail, Skype, Telegram şi Facebook. Software-ul poate consulta, de asemenea, istoricul căutărilor persoanelor vizate pe Internet, precum şi parolele lor şi poate activa camera şi microfonul aparatelor lor.
A reuşit să se infiltreze pe site-uri populare
La rândul său, Microsoft subliniază că a identificat victime ale acestui soft în teritoriile palestiniene, în Israel, în Liban, Yemen, Spania, Regatul Unit, Turcia, Armenia şi Singapore.
Potrivit gigantului IT, care a denumit spyware-ul „DevilsTongue”, acesta din urmă a reuşit să se infiltreze pe site-uri populare precum Facebook, Twitter, Gmail şi Yahoo pentru a colecta informaţii, a citi mesajele victimelor şi a prelua fotografii. Software-ul a reuşit de asemenea să trimită mesaje în numele victimelor. Compania americană a creat ‘protecţii’ pentru a-şi proteja produsele de incursiunile acestui software dezvoltat de grupul israelian pe care îl numeşte Sourgum.
„Am prezentat aceste protecţii comunităţii de securitate, astfel încât să putem contracara şi atenua în mod colectiv această ameninţare”, menţionează Microsoft.