Un român a primit 10 ani de închisoare şi cea mai mare amendă dată vreodată unui șofer de camion: peste 25 de milioane de euro
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/highway-3392100_1280.jpg)
Un șofer român a fost condamnat joi de justiția franceză la o amendă de peste 25 de milioane de euro și la zece ani de închisoare, după ce vameşii francezi au descoperit şi confiscat 438 de kilograme de cocaină din camionul său, a anunțat Parchetul, scrie presa franceză.
Şoferul român a fost prins în noaptea de 3 spre 4 februarie, în acest an. Transporta cocaină de puritate ridicată
El a fost condamnat pentru „transport, deținere și import” de cocaină, „a cărei puritate varia între 93% și 98%”.
Amenda este echivalentă cu valoarea bunurilor, potrivit Parchetului din Cambrai, în nordul Franței, scrie agenţia AFP.
De asemenea, au fost dispuse anularea permisului de conducere și interdicția permanentă de a părăsi teritoriul francez.
Faptele datează din noaptea de 3 spre 4 februarie, în timpul unui control vamal pe o autostradă franceză în direcția Paris-Bruxelles.
Şoferul român a pretins că transporta produse cosmetice
Șoferul pretindea că venea din Portugalia și că se îndrepta spre Germania pentru a livra produse cosmetice, potrivit vameșilor francezi.
Ofițerii au descoperit mai întâi o sumă importantă de bani, telefoane și sisteme de conectare la internet în cabina camionului, apoi o ascunzătoare sofisticată în partea de jos a peretelui din spate al remorcii.
Pentru a avea acces la pachetele cu cocaină, vameșii au fost nevoiți să folosească un polizor industrial pentru a tăia peretele remorcii.
În 2024, serviciile franceze (poliție, jandarmerie, vamă și marina națională) au confiscat 53,5 tone de cocaină, o creștere de 130% față de 2023 (23 de tone), potrivit cifrelor Ministerului de Interne.
Ministrul de interne Bruno Retailleau a comentat că acestea sunt cifre „record”, recunoscând că Franța se confruntă cu un „potop” de droguri, un „tsunami alb”.
Confiscările de droguri, deși masive, au un impact redus asupra traficului, potrivit specialiștilor, și reprezintă doar o mică parte din ceea ce intră și circulă în realitate în Franța.