Un sat bănățean cu circa 200 de locuitori, asaltat de cehi!

Publicat: 24 aug. 2024, 20:45, de Magda Marincovici, în Turism , ? cititori
Un sat bănățean cu circa 200 de locuitori, asaltat de cehi!
Eibenthal turiști cehi festival traditional Banat

În comuna Dubova, din județul Mehedinți, este un sat, cu numai 200 de locuitori, care adună în aceste zile peste 1.500 de turiști din Cehia, la un festival tradițional. 

Miculțul sat, cu puțin peste 200 de locuitori,  este ”o insulă lingvistică” a minorității cehe din țara noastră.  Așezarea, numită Eibenthal, este datată din 1827, în partea sudică a județului Mehedinți, în Munții Banatului.

Aici, de 13 ani, mulți turiști vin la cel mai mare festival cultural ceh, organizat în afara granițelor Cehiei.

Așa se face că antreprenorii din zonă au mult de profitat în perioada festivalului. Numărul turiștilor crește de la un an la altul datorită posibilităților de distracție, ofertei bogate în preparate culinare specifice și traseelor turistice. De asemenea, turiștii au ocazia de a escalada stânci, să meargă la peștera Ponicova și să participe la seri muzicale.

”Avem coniac de casă și vișinată. Sticlele sunt făcute în Cehia, iar băutura este făcută la noi. Cel mai mult se cumpără vișinata – beau și doamnele și bărbații”, spune un localnic din Eibenthal, citat de Actual Mehedinți.

Organizatorul festivalul ”Banat”, Tiberiu Pospisil,  subliniază atmosfera minunată din aceste zile, care însuflețește satul Eibenthal.

”Fiecare turist face ce vrea. Le punem la dispoziție activități de la ora 10:00 până noaptea la 02.00: biserica, trasee montane, vizite la Clisura Dunării, concerte. Berea cehească este vedeta evenimentului. Atât localnicii, cât și turiștii se bucură că pot vorbi, în România, limba cehă. Turiștii veniți din Cehia fac cunoștință cu o limbă cehească mai veche, vorbită la noi în sat”, subliniază organizatorul festivalului.