Un șef BNR dă o veste proastă celor care așteaptă să se ieftinească locuințele: Realitatea e alta

Publicat: 17 mai 2024, 08:52, de Cristian Matache, în Imobiliare , ? cititori
Un șef BNR dă o veste proastă celor care așteaptă să se ieftinească locuințele: Realitatea e alta

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), a comentat evoluția pieței imobiliare din România, subliniind că, în ciuda predicțiilor pesimiste repetate, prețurile locuințelor continuă să crească într-un mod sustenabil.

„În pofida numeroaselor „analize” ce anunță o dată la câteva luni o nouă cădere iminentă a pieței imobiliare, realitatea este că de mai bine de un deceniu, prețurile proprietăților cresc constant, într-un ritm ce pare sustenabil (probabil cu excepția Clujului),” a declarat Popa.

Datele arată că prețurile locuințelor ating noi maxime post-criză, fiind încă sub nivelul maxim înregistrat în bula imobiliară din 2008. „Nu este deloc o întâmplare că prețurile locuințelor urcă la cele mai înalte valori înregistrate post-criză. În ultimii 10 ani, prețurile locuințelor la nivel național s-au dublat, iar salariul mediu net pe economie aproape că s-a triplat,” a explicat Popa.

Salariile din economie reprezintă principalul factor care explică evoluția prețului locuințelor. În ultimele 12 luni, salariile au crescut cu aproape 15%, ceea ce justifică creșterile recente ale prețurilor proprietăților.

Popa a menționat o analiză realizată de colegul său Csaba Bálint, care a demonstrat că peste 50% din creșterea prețurilor poate fi atribuită creșterii salariilor. Aceasta variabilă explică atât creșterea medie, cât și diferențele de preț între diverse orașe.

Un alt factor important este nivelul dobânzilor pe termen lung pentru creditele ipotecare, iar un al treilea factor, deși mai puțin relevant, este demografia. „Chiar dacă populația țării scade, marile orașe devin tot mai populate,” a spus Popa.Popa a subliniat și impactul costurilor de construcție asupra prețurilor imobiliare.

„Costurile mai mari cu forța de muncă, alături de costurile crescute cu materialele suportate de constructori, duc inevitabil la prețuri finale mai mari,” a explicat el.

În ceea ce privește predicțiile pesimiste legate de o potențială criză imobiliară, Popa a făcut o analogie cu legenda regelui Canute al Angliei, care a încercat să oprească mareea, dar a eșuat. „Indiferent cât de mult ai încerca să poruncești pieței în ce direcție să evolueze, ea își va urma cursul natural, dat de cerere și ofertă,” a spus Popa.

Deși pot apărea perioade cu dezechilibre și cerere mai redusă, atât timp cât există factori structurali care justifică prețuri mai mari, piața va corecta aceste dezechilibre.

Astfel, Cristian Popa sugerează că evoluția pieței imobiliare din România este determinată de factori economici fundamentali, și nu de speculații, subliniind importanța unei analize informate și echilibrate a dinamicii pieței.