Un senator acuză Azomureș: “Și-a vândut gazele, în loc să producă îngrășăminte”
Combinatul Azomureș a preferat să-și vândă gazele, în loc să producă îngrășăminte pentru fermieri, pentru că era mult mai rentabil, în condițiile majorării prețurilor, susține Toma Petcu, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi infrastructură din Senat.
Autoritățile trebuie să facă lumină în acest caz și să spună dacă este corect ce s-a întâmplat, afirmă senatorul.
Așa cum se știe, Azomureş este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România (aproximativ 10% din consumul national). Combinatul furnizează 50% din îngrăşămintele utilizate în fermele româneşti şi asigură aprovizionarea constantă a unui număr mare de companii din alte industrii.
”Trebuie să știm că Azomureș și-a vândut cantitățile de gaze contractate în momentul în care au considerat că nu mai este eficient să producă, e mai eficient să vândă gazele – și aici cred că autoritățile trebuie să spună ce s-a întâmplat și dacă este corect cum s-a întâmplat…. (….) A contractat (n.r. gazele) la începutul anului 2021 și, când tarifele au luat-o razna și prețurile au crescut foarte mult, iar costurile de producție și prețurile la care vindeau îngrășămintele nu mai aveau sens, au vândut cantitățile de gaze pe care le contractaseră”, a declarat Toma Petcu în cadrul emisiunii ”De Ce Nu în România?” realizată în studioul DcNews.
Petcu a atras atenția și asupra faptului că lipsa unor mecanisme de protecție a făcut ca majorările de prețuri la energie să se simtă mai puternic în România, decât în alte țări.
”Problema din energie nu este doar în România sau declanșată din România. Problema din energie pentru noi este mai cruntă pentru că noi, având această protecție a neliberalizării totale a prețurilor la energie și gaze, a trebuit să trecem de la un tarif de 30 – 40 de euro pe megawatt/oră, la curent electric, la 150 euro pe MWh. Statele europene, precum Germania sau Franța, au trecut de la un tarif de 80 – 90 de euro la 150 de euro, deci pentru ei diferența a fost mult mai mică, iar impactul nu a fost atât de mare în economie, dar chiar și aceste state au creat mecanisme de protecție”, a afirmat Petcu.
Azomureș a anunțat la finele anului 2021 că a oprit temporar instalaţiile de pe platformă, din cauza preţului ridicat la energie, urmând să reia producția ”dacă și când condițiile pieței o permit”. Compania și-a motivat decizia prin faptul că nu poate produce îngrăşăminte la preţuri accesibile distribuitorilor şi fermierilor.
În 2020, Azomureş a realizat o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei, iar pentru anul acesta şi-a bugetat un business de aproape două miliarde de lei.
Citește și Azomureş începe oprirea producţiei, din cauza preţului ridicat la gaze naturale