Un sfert din investițiile cu bani UE din satele și comunele din România nu au finalizat proiectele cu doar o lună înainte de închiderea PNDR
România se confruntă cu o problemă alarmantă în ceea ce privește absorbția fondurilor europene destinate dezvoltării rurale, cu un sfert dintre investiții încă nefinalizate, cu o lună înainte de încheierea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2022.
Situația este cu atât mai critică în regiunea Centru, unde 32% dintre proiecte riscă să rămână în urmă, în ciuda unui număr redus de dosare, comparativ cu alte regiuni.
Aproximativ 100.000 de proiecte, în valoare de 7,2 miliarde de euro, au fost inițiate pentru sprijinirea agricultorilor, modernizarea infrastructurii rurale (școli, licee, grădinițe, cămine, canalizări, stații de epurare, alimentare cu apă, etc.), și pentru formare profesională în mediul rural. Cu toate acestea, doar 78.000 de proiecte, evaluate la 3,68 miliarde de euro, au fost finalizate până în prezent.
Primarii și specialiștii din domeniu atribuie întârzierile numeroaselor cauze, incluzând numărul insuficient de angajați ai Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), birocrația excesivă, lipsa forței de muncă pe șantiere, și creșterea semnificativă a prețurilor în construcții.
Cu mai puțin de o lună înainte de încheierea termenelor de închidere a investițiilor, regiunea Centru, deși cu 50% mai puține dosare decât alte regiuni, se confruntă cu cel mai mare procent de investiții nefinalizate. De asemenea, în peste jumătate din țară, regiunile Nord-Vest, Vest, Nord-Est, Sud-Est și Centru au accesat doar jumătate din fondurile totale, punând în pericol absorția completă a finanțărilor disponibile.