Potrivit unui nou studiu, aproape un sfert dintre animalele care trăiesc în râuri, lacuri și alte surse de apă dulce sunt în pericol de dispariție.

Potrivit Associated Press, habitatele de apă dulce, inclusiv râuri, lacuri, iazuri, pâraie, mlaștini și zone umede, acoperă mai puțin de 1% din suprafața planetei, dar susțin 10% din speciile sale de animale.

„Râurile uriașe precum Amazonul pot părea puternice, dar în același timp mediile de apă dulce sunt foarte fragile”, a spus coautorul studiului Patricia Charvet, biolog la Universitatea Federală din Ceara din Brazilia.

Cercetătorii au studiat aproximativ 23.500 de specii de libelule, pești, crabi și alte animale care depind exclusiv de ecosistemele de apă dulce. Ei au descoperit că 24% sunt pe cale de dispariție – clasificate ca vulnerabile, pe cale de dispariție sau în pericol critic – din cauza amenințărilor complexe de la poluare, baraje, captarea apei, agricultură, specii invazive, schimbări climatice și alte perturbări.

„Majoritatea speciilor sunt expuse riscului de dispariție nu din cauza unei singure amenințări, ci din cauza mai multor amenințări care acționează simultan”, a declarat coautorul studiului Catherine Sayer, zoolog la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii din Anglia.

Studiul, publicat în revista Nature, este pentru prima dată când cercetătorii au analizat riscul global pentru speciile de apă dulce. Cercetările anterioare s-au concentrat pe animale terestre, inclusiv mamifere, păsări și reptile.

Ecologul Stuart Pimm de la Universitatea Duke, care nu a fost implicat în studiu, a numit-o „lucrare mult așteptată și extrem de importantă”. El a notat: „Aproape fiecare fluviu important din America de Nord și Europa este puternic modificat de baraje, punând în pericol speciile de apă dulce”.

Animalele pe cale de dispariție

În America de Sud, marele ecosistem al râului Amazon se confruntă, de asemenea, cu amenințări din cauza defrișărilor, incendiilor și extragerii ilegale de aur, a spus Charvet. Incendiile ilegale de defrișare produc cantități mari de cenușă care poluează râul, iar prospectorii de aur fără licență aruncă mercur în apă. Ea a spus că râurile și zonele umede „concentrează tot ce se întâmplă în jurul lor”, adăugând: „Dacă ceva merge complet prost, cum ar fi o scurgere de acid sau petrol, poți pune în pericol o întreagă specie. Aceste animale nu au încotro să meargă”.

Grupul internațional de conservare Fauna & Flora a identificat 10 specii ciudate și minunate pe cale de dispariție pentru „lista de urmărire” din acest an. Grupul lucrează cu parteneri din întreaga lume pentru a ajuta aceste specii să supraviețuiască.