Un simptom banal, care poate ascunde afecțiuni grave
Un simptom banal, frecvent și chiar normal până la un punct, în timpul nopților caniculare, poate ascunde multe boli, dintre care unele grave.
Este vorba despre transpirația nocturnă care este o reacție normală, mai ales dacă este foarte cald, dacă avem o îmbrăcăminte și o lenjerie de pat necorespunzătoare.
În termeni medicali, transpirația excesivă se numește hiperhidroză și este legată de secreții anormale ale glandelor sudoripare.
Cauze
Transpirația excesivă poate face parte din reacțiile adverse la unele medicamente cum sunt antidepresivele și vasodilatatoarele.
De asemenea, transpirațiile abundente din timpul nopții sunt frecvente la menopauză. În cazul sugarilor și al copiilor cu vârste până în cinci ani, acest tip de transpirație, mai ales în zona capului, poate indica o lipsă de calciu.
Dar transpirațiile nocturne frecvente pot fi un simptom asociat cu unele infecții. Transpirația în timpul nopții completată cu tuse persistentă , febră, oboseală accentuată, scăderea poftei de mâncare, toate pot indica apariția tubeculozei.
Sunt și unele medicamente care pot provoca transpiratii nocturne: antidepresivele, medicamentele vasodilatatoare (hidralazina), tratamentele hipoglicemiante (care scad glicemia), antidiabeticele orale și insulina, la care se adaugă cortizonul, nitroglicerina sau viagra, care au ca efect advers transpirații în timpul nopții.
Mai grav, sunt unele forme de cancer, cum este leucemia și limfoamele, care includ printre simptome și transpirațiile nocturne. În cazul limfomului Hodkin, transpirațiile nocturne se adaugă la alte simptome: scăderea în greutate, astenie, oboseală puternică, sângerări la nivelul gingiilor, umflarea nodulilor limfatici din zona gâtului și inghinală.
Analize de sânge și investigații specifice
Pentru stabilirea exactă a cauzei transpirațiilor nocturne, medicul recomandă efectuarea analizelor de sânge și, ulterior, a unor investigații specifice. Medicul evaluează hemoleucograma completă, dozarea hormonilor tiroidieni, nivelul glicemiei și al acidului uric din sânge. De asemenea, poate fi nevoie și de efectuarea unei radiografii pulmonare pentru a exclude posibilitatea prezenței tuberculozei. Aceste recomandări sunt esențiale pentru a detecta în faze incipiente eventuale afecțiuni, cum ar fi de exemplu cancerul, cu șanse mult mai mari de ține boala sub control.
.