Un simptom banal, care poate semnala o boală gravă
![Un simptom banal, care poate semnala o boală gravă](https://media.puterea.ro/Vraubenr22Dy6jvkPUsomod9gKQ=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/transpiratia.nocturna.jpg)
Medicii atrag atenția asupra unui simptom nocturn, banal, care adesea este ignorant. Dacă sunt frecvente, transpirațiile nocturne ar putea fi semnul unui cancer, spun medicii.
În cazul unei femei în jur de 50 de ani, care se confruntă cu transpirații nocturne, aceasta nu ar avea motive de îngrijorare. Întrucât transpirațiile fac parte dintre semnele asociate cu menopauza. Dacă în dormitor nu aveți cu mult peste 19 -20 de grade Celsius, temperatura ideală, nu sunteți în pragul unei viroze sau gripe, dar totuși transpirați abundent, acesta ar putea fi semnul unei potențiale boli grave.
Medicii subliniază că transpirațiile nocturne sunt de cele mai multe ori neglijate. Totuși, ele pot fi simptiomul unei boli inflamatorii ca lupsul sau vasculita. Pot indica faptul că ceva nu este în regulă cu nivelul hormonal, precum hipertiroidismul. Dar pot să reprezinte și semnul unui cancer. Orice tip de cancer poate să aibă printre simptome transpirații nocturne, dar în special leucemia.
Dacă transpirațiile nocturne sunt frecvente este recomandată consultarea medicului pentru un set de analize ale sângelui și identificarea unor eventuale anomalii. De asemenea, medicul poate să descopere că, de fapt, transpirația excesivă este provocată de un medicament. Sunt medicamente pentru depresie, diabet, terapia hormonală utilizată pentru tratamentul cancerului, care au ca efect secundar transpirațiile nocturne.
De asemenea, medicul poate descoperi că transpirațiile nocturne sunt legate de excesul de alcool și alimente picante, de consumul de droguri.
Să reținem că transpirațiile nocturne pot să anunțe apariția unor cancere: leucemie, limfom, hepatic, pancreatic sau pulmonar. Dar și a altor boli: endocardită, tuberculoză etc. Transpirațiile nocturne sunt provocate de o perturbare a sistemului imunitar, care provoacă reacții de apărare sau inflamații în organism.
De obicei, aceste transpirații nocturne nu sunt izolate. Adesea, ele sunt însoțite de alte simptome ca oboseala și scăderea în greutate. Evident, toate aceste simptome trebuie aduse la cunoștință medicului, care poate contribui la identificarea în stadii incipiente a unor boli.