Un simptom relevant pentru cancerul pancreatic
La un simptom relevant pentru cancerul pancreatic se referă dr. Lott, medic, specialist în acupunctură, din New York, într-un videoclip TikTok.
Cancerul pancreatic este extrem de sever: doar 8,5% dintre pacienți sunt în viață la cinci ani de la diagnosticare. Dr. Lott face un inventar al simptomelor care pot anunța această formă de cancer și care ar trebui să ne alerteze.
Atenție la icter!
Printre aceste simptome, unul este relevant: pielea uscată și colorația în galben a acesteia, inclusiv a albului ochilor. Vorbim despre icter, care este un proces patologic și care apare când tumoarea din capul pancreasului blochează canalul biliar. Să ne reamintim că pancreasul este un organ glandular, vital, situat în spatele stomacului, alături de intestinul subțire.
Un alt simptom menționat de dr. Lott și care trebuie să ne alerteze este apariția diabetului în jurul vârstei de 40 sau 50 de ani. Și stările de greață și vărsăturile pot să ne semnaleze un cancer pancreatic, deoarece acesta incomodează și uneori blochează tractul digestiv.
Alte simptome posibile
Potrivit medicilor, și alte simptome pot indica un cancer pancreatic. Printre acestea sunt: mâncărimea pielii, urină închisă la culoare, scaune de culoare deschisă, balonări, diaree și constipație, pierderea fără explicație a poftei de mâncare, scăderea în greutate fără un motiv, epuizare cronică, febră, frisoane etc.
De asemenea, apar dureri mari în zona abdomenului superior, care radiază în spate. Aceste dureri se intensifică după ce persoana respectivă a mâncat sau când este în poziția culcat.
Evident, multe dintre simptomele precizate sunt frecvente și pot fi cauza altor boli. Faptul că o persoană prezintă aceste simptome nu înseamnă automat că suferă de cancer pancreatic. Totuși, înseamnă că trebuie să consulte medicul.
Dacă ochii și pielea se colorează în galben, nu mai trebuie să amânați consultarea medicului.
Deși cancerul pancreatic este mai rar, potrivit specialiștilor, incidența este în creștere și nu este exclus ca să devină a doua cauză de deces prin cancer până în 2030.