Un tip de grăsime ar putea prezice maladia Alzheimer cu 20 de ani înainte

Publicat: 05 dec. 2024, 07:21, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un tip de grăsime ar putea prezice maladia Alzheimer cu 20 de ani înainte

Un studiu recent indică legătura între un tip de grăsime abdominală și apariția maladiei Alzhemier, o boală degenerativă cu o frecvență în creștere.

Studiul referitor la legătura între grăsimea viscerală – cea care înconjoară viscerele (stomacul, intestinele, ficatul…) – și maladia Alzhemier a fost prezentat la Congresul anual al Societății de radiologie din America de Nord (RSNA).

Potrivit acestui studiu, ar fi posibilă chiar predicția apariției maladiei Alzheimer cu până la 20 de ani înainte de apariția simpomelor și aceasta doar monitorizând grăsimea viscerală.

Obezitate moderată, dar multă grăsime viscerală

Autorii studiului s-au concentrat asupra legăturii dintre factorii modificabili care țin de stilul de viață –  cum sunt obezitatea, distribuția grăsimii corporale și aspectele metabolice – și boala Alzheimer.

La acest studiu au participat 80 de persoane (62,5% femei) cu o vârstă medie de 49,4 ani. Dintre aceste persoane, 57,5% erau obeze, iar indicele de masă corporală mediu al participanților la studiu a fost de 32,31 kg/m2 (obezitate moderată).

Participanții au efectuat un set de examinări: scanare PET, RMN corporal, evaluare metabolică (glicemie, insulinemie), profil lipidic (colesterol), măsurători ale grăsimii subcutanate și viscerale.

Prezența bolii Alzheimer precoce a fost măsurată folosind trasori legat de plăcile beta- amiloid și ghemurile neurofibrilare ​​tau, doi markeri ai acestei boli, care se acumulează în creierul persoanelor afectate.

Rezultatele studiului conduc spre următoarea concluzie: nivelul mai mare al grăsimii viscerale este legat de creșterea proteinelor amiloide, specifice maladiei Alzheimer. O astfel de asociere nu a fost găsită cu alte tipuri de grăsime abdominală.

”Studiul nostru arată că o cantitate mai mare de grăsime viscerală a fost asociată cu niveluri mai mari ale celor două proteine patologice – amiloide și proteina tau -, caracteristice maladiei Alzheimer”, a declarat dr. Dolatshahi, coautor al studiului.

Din informațiile Sante magazine, acest studiu este singurul care demonstrează aceste rezultate, respectiv predicția maladiei Alzhemier cu zeci de ani înainte de apariția primelor simptome de demență.