Un tratament care ajută la recuperarea memoriei în caz de Alzhemier
Cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania au descoperit molecula care poate contribui la recuperarea memoriei în cazul persoanelor diagnosticate cu boala Alzheimer, transmite ”Ca m’interesse”.
Este vorba despre un compus capabil să inverseze semnele demenței Alzheimer. Numită științific 4-fenilbutirat (PBA), molecula de acid gras acționează ca un ”însoțitor chimic” care împiedică acumularea de proteine la nivelul creierului, care sunt specifice maladiei Alzheimer, explică Universitatea Pennsylvania într-un comunicat.
Molecula a fost testată prin injectare unor șoareci care aveau manifestări cerebrale și simptome similare celor întâlnite la pacienții afectați de Alzheimer. Studiul, publicat în revista Aging Biology, arată că rezultate bune și asupra creierului animalelor și la testele de memorie. Și aceasta chiar și atunci când molecula a fost administrată în faze avansate ale bolii.
Injectarea PBA a restabilit capacitățile de memorare în cazul șoarecilor, când acestea erau pierdute: înainte de acest tratament, șoarecii erau incapabili de a face față testelor de evaluare a memoriei. După administrarea tratamentului, aceste competențe au revenit.
”Prin ameliorarea generală a sănătății neuronale și celulare, putem atenua sau întârzia progresia bolii”, precizează autoarea principală a studiului, Nirinjini Naidoo, profesor asociat de cercetare în medicina somnului.
”În plus, reducerea proteotoxicității (daunele ireperabile asupra celulei provocate de o acumulare de proteine modificate) poate ajuta la îmbunătățirea unor funcții cerebrale pierdute anterior”, adaugă autoarea studiului în comunicatul de presă.