Un tratament care reduce riscul de recidivă cu 25% în cazul cancerului de sân
Un tratament testat contra cancerului de sân în stadiu incipient a reușit să reducă riscul de recidivă cu 25%, potrivit rezultatelor unui vast studiu clinic publicat vineri, reprezentând o speranță pentru numeroase paciente, transmite AFP.
Aceste rezultate preliminare au fost prezentate în cadrul celei mai mari conferințe anuale a specialiștilor în cancer, organizată de Societatea americană de oncologie clinică (ASCO), la Chicago.
”Este vorba despre un test clinic foarte important care va modifica practica medicilor”, a precizat Rita Nanda, oncolog la Universitatea Chicago, care nu a participat la acest studiu.
Acest tratament, ribociclib, este produs de Novartis, contra celui mai frecvent tip de cancer de sân (HR+/HR2-). El este deja folosit (în combinație cu hormonoterapie) pentru pacientele diagnosticate cu cancer în stadiu avansat, cu metastaze.
Obiectivul noului studiu este de a testa aceast medicament în cazul cancerelor în stadii incipiente (de la 1 la 3).
Protocolul în cazul acestei boli presupune chirurgie și radioterapie, posibil chimioterapie și, apoi, mai mulți ani, hormonoterapie.
Cu toate acestea ”o treime din pacientele afectate de un cancer de sân în stadiul 2 vor avea o recidivă”, a declarat într-o conferință de presă Dennis Slamon, oncolog la Universitatea UCLA, care a prezentat rezultatele testelor.
”Și aceste recidive pot să apară chiar după două-trei decenii de la diagnostic”.
Peste 5.000 de persoane au participat la testul clinic: jumătate au primit ribociclib și hormonoterapie, iar cealaltă jumătate, numai hormonoterapie. Potrivit rezultatelor preliminare, riscul recidivei s-a redus cu 25% cu ajutorul acestui tratament.
Ribociclib funcționează prin atacarea proteinelor (CDK4 și CDK6) care influențează creșterea celulelor canceroase.
Alte două tratamente inhibitoare ale CDK – palbociclib și abemaciclib – sunt, de asemenea, aprobate contra cancerului de sân metastazat.
Abemaciclib a fost aprobat, recent, în SUA, contra bolii în stadiu preococe, dar numai pentru femeile cu risc major de recidivă și care au ganglionii limfatici afectați.
Ribociclib ar putea fi o opțiune pentru femeile care nu au ganglionii afectați, a subliniat Rita Nanda.
În fiecare an, în lume, sunt diagnosticate peste două milioane de cancere de sân. Anual, această boală provoacă 600.000 de decese.