Un fermier din Teleorman se plânge că oile îi mănâncă grâul: „Trebuie crescute economic, nu pe terenurile mele”
Un fermier din Teleorman, Alexandru Haită, se plânge că oierii din zonă îi distrug culturile, pentru că s-au obișnuit să ducă oile la pășunat oriunde și oricum. Acum, de exemplu, cultura de grâu este în pericol să fie compromisă din cauza animalelor.
„Este foarte bine să se crească oi, problema este, cel puțin în partea de sud a țării, că această activitate nu este dezvoltată de oameni capabili. Trebuie să înțeleagă toți crescătorii de ovine că nu este suficient să ai câteva sute de animale și să le pășunezi oriunde, oricând”, a declarat Alexandru Haită, președintele Cooperativei Agro Zamfira în cadrul unei conferințe pe teme agricole.
El spune că situația este desosebit de gravă, mai ales că pășunile nu mai pot fi folosite, din cauza secetei, iar fiecare se descurcă cum poate. Pe de altă parte, crescătorii nici nu și-au putut permite să se ocupe de întreținerea pășunilor, în condițiile majorărilor de prețuri la inputuri.
„Noi ne lovim foarte puternic de acest lucru, crescătorii au concesionat de la primării pășune, care este sub orice critică, în acest moment. Acum, fiecare pășunează pe unde poate. Cum ei se plâng că nu au pășuni, pentru că seceta le-a afectat și nu au cum să crească oile, așa suntem și noi fermierii impactați de secetă. Grâul a început să răsară, vai de mama lui, și suntem și cu oile pe el. Suntem de acord cu creșterea animalelor, cu zootehnia, oile trebuie crescute economic, nu pe terenurile mele, pentru că nici eu nu mă duc cu tractorul să pun porumb pe islazul lui”, a mai precizat Alexandru Haită.
Fermierul din localitatea Călinești lucrează peste 1.000 ha de teren agricol. În același timp, el face parte dintr-o cooperativă ai carei membri muncesc peste 20.000 ha de teren.
Citește și Gigi Becali a semnat contractul cu ADS. „Spor în exploatarea cu succes a Pământului Românesc!”