Un vin spumant din Sălaj, cel mai bun din lume
Performanță românească la Campionatul Mondial de Șampanie și Vinuri Spumante (CSWWC), unde o cramă mică din județul Sălaj a reușit să câștige competiția la categoria Blanc de Blancs.
“Trei premii speciale Best in Class, un trofeu de Campion Național și o distincție specială în finala celei mai prestigioase categorii a spumantelor, îi revin spumantelor Carassia. În etapa finală a CSWWC, cele zece spumante Blanc de Blancs alese – campioni naționali și regionali au concurat pentru titlul de Campion Mondial al anului. Anunțul a fost făcut la ceremonia de decernare a premiilor CSWWC de la Londra, unde Collection Carassia Blanc de Blancs Magn um 2017 Vintage a fost declarat Campion Mondial”, au anunțat recent reprezentanții companiei Carastelec Sparkling Winery.
Este prima oară când un spumant Carassia câștigă o finală la Campionatul Mondial de Spumante, la o categorie la care au fost 9 concurenți, fiind învinse vinuri din celebrele regiuni Champagne, Trento și Franciacorta.
Competiția CSWWWC a ajuns la cea de-a 10-a ediție, fiind cea mai mare și mai strictă competiție de vinuri spumante din lume.
În acest an, la concurs au participat vinuri din peste 40 de regiuni diferite din întreaga lume.
Investiție unică în România
Crama de Spumante Carastelec, deținută de un grup de investitori din România și Ungaria, este prima investiție din România gândită să producă preponderent spumante (metoda tradițională) și vinuri efervescente. Ea este situată într-una dintre cele mai vechi zone producătoare de vin din tară, în apropierea masivului muntos Măgura Şimleului, după cum se arată în prezentarea companiei.
În anul 2011, aici s-au plantat cele 22 ha cu soiuri alese pentru vinuri spumante. Șase ani mai târziu, este lansat spumantul Carassia, produs exclusiv din struguri din podgoria proprie.
La producerea vinurilor spumante este extrem de important ca prelucrarea strugurilor să se efectueze în imediata apropiere a plantației. Clădirea cramei a fost proiectată ținând cont de acest lucru. Ea funcționează cu energie verde: încălzirea și răcirea sunt asigurate cu pompe geotermale, iar consumul de energie este realizat în mare parte cu ajutorul panourilor solare. Întreg procesul de vinificare a spumantelor are loc în crama proprie.