Un vis ar putea deveni realitate: Descoperirea proteinei anti-îmbătrânire
Cercetătorii japonezi de la Universitatea Osaka au anunțat că au descoperit o proteină anti-îmbătrânire, capabilă să stopeze celulele numite ”zombi” să declanșeze cancerul și maladia Alzheimer.
Iată și explicațiile!
Cercetătorii japonezi explică, în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, că pe măsură ce îmbătrânim, unele celule trăiesc mai mult decât ar trebui și persistă în corp în loc să fie eliminate. Este un fenomen care provoacă o acumulare de deșeuri celulare. Aceste celule numite ”zombi” măresc riscul de boli legate de înaintarea în vârstă, în special maladia Alzheimer, insuficiența cardiacă și unele cancere.
Concret, este vorba despre descoperirea proteinei numite HKDC1, care este vitală pentru aspirarea mitocondriilor (organite esențiale în funcționarea celulelor) și eliminarea lizozomilor, implicați în descompunerea și îndepărtarea părților celulare uzate.
Astfel, la un nivel al HKDC1 scăzut apare o disfuncție mitocondrială și o acumulare de lizozomi deteriorați. În schimb, la un nivel al HKDC1 suficient, împiedicând celulele să rămână în corp mult timp, proteina ar ajuta în mod eficace la eliminarea deșeurilor mitocondriale și la recuperarea lizozomilor după deteriorare.
Cercetătorii japonezi speră, așa cum au declarat în The Times, ca aceste rezultate să deschidă calea unor noi tratamente care să crească nivelul de HKDC1, pentru a îmbunătăți sănătatea celulelor și a preveni îmbătrânirea.
Trebuie subliniat că pentru a menține celulele într-o stare de sănătate bună, sunt necesare o alimentație echilibrată nutritiv, evitarea sedentarismului, un somn de calitate. De asemenea, stresul trebuie combătut cu orice preț. Totodată, se recomandă alocarea unui timp special pentru practici meditative.