Una cere premierul, alta se întâmplă. Cum se pierd procentele de la fabrică, până la raft
Întâlnirea de marți dintre premier și jucătorii de pe filiera laptelui – fermieri, procesatori și retaileri n-a adus nimic nou pentru unii, adică crescătorii de vaci, care au venit cum au plecat. Ceilalți și-au împărțit între ei reducerea de 20% cerută de premier, astfel încât, într-un final, la raft prețul laptelui are toate șansele să fie mai mic cu doar 10% în următoarele șase luni.
După întâlnirea de marți de la Palatul Victoria, Guvernul a anunțat cu mare pompă că s-a convenit o reducere a preţului la raft pentru laptele de consum pe o perioadă de şase luni – de la 1 mai, cel mai probabil -, fără să fie avansată și vreo cifră.
Interesant este și modul cum s-au derulat negocierile între premier, procesatori și retaileri. Am aflat de la participanții la întâlnire că, la un moment dat, premierul s-ar fi retras timp de câteva minute împreună cu aceștia pentru a negocia procentul reducerii.
Premierul a cerut o ieftinire de 20%, un procent pe care procesatorii și retailerii au decis să și-l împartă între ei. Aceasta nu înseamnă, însă, neapărat că la raft vom avea produse mai ieftine cu 20%, ci mai degrabă cu 10%, adică partea retailerilor, după cum ne-au declarat martorii prezenți la discuții. Cu alte cuvinte, socoteala de la Guvern nu se potrivește deloc cu realitatea din piață.
Cei mai avantajați, procesatorii
Oficial, lucrurile arată bine, inclusiv pentru fermieri, care vor primi ajutoare foarte curând.
În comunicatul Guvernului se arată că vor fi acordate ajutoare financiare în două etape pentru susținerea fermierilor și a pieței laptelui. Primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023. Ulterior, va fi organizată o a doua sesiune de depunere a cererilor de plată, plățile urmând să se facă, pentru aceste cereri, în al doilea semestru al anului 2023.
Guvernul va pune în acord cu realitățile economice valoarea fondurilor alocate, iar ca urmare a unei mai bune așezări a sumelor acordate sectorului zootehnic, fermierii vor beneficia de compensații în valoare de 22 de milioane de euro, pentru pierderile cauzate de războiul din Ucraina, se arată în comunicat.
Concret, însă, fermierii n-au primit nimic în plus, în urma acestor discuții, ajutoarele respective fiind anunțate cu mult timp înainte.
Procesatorii, în schimb, vor beneficia de o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România și în cel mai scurt timp. Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului, precizează Executivul.
Totodată, pentru a încuraja valorificarea laptelui și o alimentație sănătoasă, Guvernul va extinde și dezvolta ”Programul pentru școli” și ”Masa caldă în școli” începând cu viitorul an școlar. Astfel, se are în vedere acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri școlare, și nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, urmând să fie actualizat prețul pachetelor de care vor beneficia copiii. De asemenea, Guvernul pregătește creșterea numărului de școli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care frecventează cursurile.
Citeste si Câte animale are în ferme cel mai mare producător de lapte din România