Una dintre cele mai mari economii mondiale se teme de stagnare

Publicat: 08 sept. 2024, 17:43, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Una  dintre cele mai mari economii mondiale se teme de stagnare
Foto: handelsblatt.com

Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene și casa a peste 800.000 de români, are în față o stagnare economică în acest an. Multe companii din sectorul industrial țin ochii pe Asia, un continent cu salarii mai mici, pentru a fi din nou competitive, spun analiștii economici.

Săptămâna aceasta, producătorul auto Volkswagen AG și-a anunțat angajații că ia în considerare să închidă „cel puțin o uzină pentru fabricarea vehiculelor mai mari și o fabrică de componente în Germania”, în ceea ce poate fi prima astfel de măsură din istoria companiei, pentru a-și reduce costurile cu miliarde de euro, conform The Guardian.

În următorii doi ani, mii de locuri de muncă ar putea fi reduse în diferite sectoare, conform experților, scria vineri, 6 septembrie, Euronews.

Institutul german pentru cercetare economică (DIW), spune că pierderile de locuri de muncă nu sunt restrânse la industria auto, punctând că întreprinderile trebuie să se schimbe. Firmele din sectorul industrial au rămas în urmă în contextul tranziției către o economie verde.

„Nu este vorba doar de sectorul auto, este vorba de mașini, este vorba de sectorul farmaceutic, chimic, Aceasta este o problemă destul de mare, pe care mulți o au”, a declarat Marcel Fratzscher, președintele DIW.

Multinaționala din industria chimică BASF SE analizează și ea relocarea unei părți a producției în Asia, ceea ce ar însemna concedierea unei părți a personalului din Germania, în contextul prețurilor mari la energie. Compania a indicat și birocrația germană ca motiv al unei potențiale mutări.

În analiza DIW, anul acesta va aduce o „stagnare a economiei germane”, urmată de „o redresare treptată în următorii câțiva ani”.

Germania se apropie de recesiune tehnică după scăderea înregistrată în al doilea trimestru al acestui an, pe fondul unei scăderi a producției industriale.

„Companiile germane au locat deja o mare parte din producție în China, în India, în alte părți, iar acest lucru va continua”, a spus președintele DIW.

„Transformarea înseamnă schimbare. Schimbarea înseamnă adesea consolidare. Companiile trebuie să se restrângă pentru a putea investi și dezvolta noi tehnologii”, a adăugat Fratzscher.