Undă de șoc pe piața de fructe și legume din România, după cutremurul din Turcia
Cutremurul din Turcia din 6 februarie a afectat serios piața de fructe și legume din România, transporturile fiind o raritate, cel puțin în prima săptămână, de la producerea dezastrului. Mai mult de atât, costul cu transporturile a crescut foarte mult, din cauza lipsei șoferilor.
‘’Principala problemă pentru turci este faptul că au rămas fără șoferi, care după cutremur nu s-au mai dus să ridice marfa de la producători. Pur și simplu mașinile nu au șoferi. În prima săptămână n-a plecat aproape nimic, acum a început să se mai miște ceva, dar costul transportului s-a mărit foarte mult’’, a declarat pentru Ziarul Puterea reprezentantul unei firme din sectorul de distribuție.
Pe piață, circulă informația că transporturile venite din Turcia costă și de câteva ori mai mult, ceea ce se va reflecta în prețul produselor, dacă nu s-a întâmplat deja.
În unele magazine, se poate vedea cu ochiul liber lipsa de pe rafturi a unor produse aduse din Turcia de obicei, iar vânzătoarele au recunoscut că problemele au apărut imediat după cutremur și abia peste vreo săptămână se așteaptă ca lucrurile să revină la normal.
Principalele produse care se aduc din Turcia, în mod normal, în această perioadă, sunt ardeiul capia și cel gras, castraveții, tomatele, dovleceii și, mai ales, citricele.
Probleme sunt nu doar în ceea ce privește transportul rutier, ci și maritim. De exemplu, portul İskenderun este inoperabil, după ce mii de contaniere au luat foc, după cutremur.
‘’Portul İskenderun este inoperabil la acest moment. Mii de containere au fost incendiate în port. Transportul local, în mod particular, a devenit problemativ. Cine știe cât timp va fi necesar pentru ca lucrurile să revină la normal’’, a declarat Alper Kerim, reprezentantul Demir Fresh Fruits, un exportator important de fructe, pentru FreshPlaza.
Profită producătorii români?
De situație ar trebui să profite producătorii români, care au auzit și ei de problemele legate de aprovizionarea pe relația cu Turcia, iar, mai mult de atât, s-au trezit că le-a crescut cererea la verdețuri, până la urmă oferta de sezon, la acest moment, în România.
‘’Au crescut comenzile pe verdețuri, în această perioadă, probabil și din cauza situației din Turcia’’, a declarat pentru Puterea Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Liberi din Olt.
La rândul lui, Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, recunoaște și el că este foarte probabil să existe o perioadă de 2-3 săptămâni probleme pe lanțurile de aprovizionare din cauza cutremurului.
În urma cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit Turcia şi Siria pe 6 februarie la ora 04:00 (01:00 GMT) și-au pierdut viața peste 41.000 de persoane, potrivit ultimului bilanţ oficial.
Citește si România, principala piață pentru tomatele din Turcia. Roșiile Salkim, la mare căutare