Undă verde pentru creditarea prin IMM Factor. Guvernul a publicat normele metodologice de aplicare
Companiile mici și mijlocii pot accesa credite de până la 5 milioane lei după Guvernul României a publicat, în Monitorul Oficial, normele metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență privind aprobarea Programului IMM Factor.
Conform normelor, valoarea maximă a plafonului de garantare este 5 milioane lei lei pentru un beneficiar al Programului, iar cuantumul total al unei facilități de factoring nu trebuie să depășească dublul sumei reprezentând cheltuielile salariale, inclusiv contribuțiile sociale obligatorii datorate de angajator aferente veniturilor din salarii și asimilate salariilor, înregistrate la nivelul anului 2019.
În cazul întreprinderilor înființate după data de 1 ianuarie 2019, cuantumul maxim al împrumutului nu poate depăși suma estimată pentru primii doi ani de activitate. Valoarea maximă a unei garanții pentru o facilitate de factoring, acordată beneficiarului pentru un debitor cedat, este de maximum 750.000 lei.
„În termen de 10 zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, finanțatorii transmit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii – S.A. – IFN cererile de înscriere în program, solicitările de alocare de plafoane de garantare în funcție de nivelul estimat al finanțărilor pe care le vor acorda în anul 2021 în cadrul Programului IMM Factor, precum și nivelul costurilor totale pe care le vor aplica finanțărilor în cadrul programului”, se arată în Hotărârea publicată luni în Monitorul Oficial.
Conform datelor publicate de Fondul Național de Garantare a Creditelor, programul va asigura accesul IMM-urilor la finanțarea creditului comercial, în vederea asigurării de disponibilități bănești pentru plata furnizorilor sau a salariilor. Ministerul de Finanțe va acorda în 2021 garanții de stat în valoare de 1 miliard de lei, iar schema de ajutor de stat care susține programul a fost prelungită până la 30 iunie 2021.