Unde este Assad? Rusia rezolvă misterul evadării dictatorului sirian
Pe măsură ce în Siria se sărbătorea căderea regimului lui Bashar al-Assad, zvonuri despre locația fostului președinte au început să circule rapid. Misterul nu a durat mult, iar duminică seară, mass-media de stat rusă a anunțat că Assad a ajuns la Moscova, după ce i s-a acordat azil în Rusia, pentru „motive umanitare”, conform unei surse oficiale ruse citate de CNN.
În ciuda speculațiilor, Kremlinul a refuzat să ofere detalii suplimentare privind locul în care se află Assad, declarându-se tăcut asupra deciziei de a-i acorda acestuia azil. „Nu avem nimic de spus despre locația domnului Assad în acest moment”, a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, într-o conferință de presă, lăsând puține clarificări asupra situației.
Întrebat dacă decizia de a-i acorda azil lui Assad a fost luată de președintele Vladimir Putin, Peskov a confirmat că „astfel de decizii nu pot fi luate fără liderul statului. Este decizia lui. Dar nu am nimic de spus aici”. În privința unei posibile întâlniri între Putin și Assad, Peskov a menționat că „nu există o astfel de întâlnire în programul oficial al președintelui”.
Potrivit unei surse apropiate rebelilor, Assad a părăsit Damascul sub protecția Rusiei și a călătorit spre Latakia, în nord-vestul Siriei, unde Rusia deține o bază aeriană. Datele de urmărire a zborurilor indică faptul că un avion a părăsit aeroportul din Damasc la câteva minute înainte de ora 2 dimineața duminică, îndreptându-se spre coastă înainte de a face un viraj brusc deasupra orașului Homs și de a dispărea de pe hartă. CNN nu poate confirma dacă Assad s-a aflat la bordul acestui zbor.
În weekendul trecut, în timp ce rebelii avansau rapid spre capitală, Assad părea tot mai absent din viața publică. După o întâlnire cu ministrul iranian de externe, el a promis să lupte împotriva „organizațiilor teroriste”, dar a făcut puține comentarii pe măsură ce rebelii cucereau orașe mari din țară. Sâmbătă, în timp ce rebelii înconjurau Damasc, o sursă a afirmat că Assad nu era de găsit în capitală. Garda Prezidențială a lui Assad nu mai era prezentă la reședința sa obișnuită, ceea ce a alimentat speculațiile că acesta ar fi fugit.
Biroul prezidențial din Siria a negat inițial plecarea lui Assad din Damasc sau faptul că acesta ar fi călătorit într-o altă țară. Însă, după ce rebelii au preluat capitala, autoritățile siriene au recunoscut că Assad a fugit și au anunțat că îl caută. În paralel, luptătorii rebelilor și civilii au început să jefuiască reședințele oficiale ale președintelui.
În mijlocul acestor zvonuri, Ministerul rus de Externe a emis duminică o declarație prin care se afirma că Assad a „decis să părăsească funcția prezidențială și a părăsit țara, oferind instrucțiuni pentru o tranziție pașnică a puterii”. Declarația adăuga că Rusia „nu a participat la aceste negocieri”. Ulterior, a fost dezvăluit faptul că Assad ajunsese la Moscova.
Rusia a fost destinația evidentă pentru Assad, având în vedere că Vladimir Putin a fost un aliat de lungă durată al regimului sirian, oferind suport militar prin aviație și alte forme de ajutor. Kremlinul a recunoscut luni provocările legate de baze militare rusești din Siria, menționând că „se face tot posibilul pentru a contacta pe cei care pot asigura securitatea”.
Mass-media rusă a relatat duminică seară că liderii rebelilor au garantat securitatea bazelor militare și a instituțiilor diplomatice rusești din Siria, citând o sursă din Kremlin.
Indiferent dacă Moscova va deveni destinația finală a lui Assad, fuga acestuia în Rusia marchează sfârșitul abrupt și umilitor al unei domnii de peste două decenii, care a lăsat în urmă o țară distrusă și o lume întreagă marcată de un conflict devastator.