Unde în România se află bucăți din Sfânta Cruce pe care a fost răstingnit Iisus Hristos
În România se află bucăți din Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Mântuitorul a murit răstignit pe cruce din ordinul prefectului roman din Iudeea, Pontius Pilat. După răstignire, crucea a devenit un simbol al creștinismului, iar bucăți din ea au fost răspândite în toată lumea.
De-a lungul secolelor, Sfânta Cruce a avut o istorie zbuciumată. Ea a fost descoperită pentru prima dată în secolul al IV-lea de mama împăratului Constantin cel Mare, Elena. Imediat după ce a descoperit-o, Sfânta Elena a ordonat zidirea unei biserici chiar deasupra Sfântului Mormânt, căreia i-a dat numele de Biserica Învierii.
În secolul al VII-lea, crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul a fost luată de perși drept pradă de război, dar a fost redobândită și readusă la Ierusalim, în Biserica Sfântului Mormânt.
Există câteva lăcașe de cult din România mai multe fragmente ale Sfintei Cruci:
- Schitul Păltiniș din județul Sibiu. Bucata se află aici din anul 2006 când a fost donată de P.S. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care a adus-o de la Poiana Mărului, din Caraș-Severin. Bucata din Crucea Mântuitorului a ajuns în România în 2004 când se sărbătorea Sfântul Nicolae. Aceasta a fost donată de preoți olandezi, după ce timp de 1.000 de ani a fost păstrată la Catedrala Sfântul Gertrudis, din Amsterdam;
- Mănăstirea Lupșa din județul Alba. Lăcașul de cult poartă hramul Înălțarea Sfintei Cruc, iar fragmentul se află aici din 2001;
- Mănăstirea Căldăruşani, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură bisericească din Ţara Românească;
- Biserica Țigănești situată lângă București;
- Biserica Sântul Vasile cel Mare situată pe Calea Victoriei din București;
- Mănăstirea Miclăușeni din județul Iași. Aici se află câteva așchii din lemnul Sfintei Cruci.