Ne-am întins pe tot globul: Unde mai poți emigra dacă nu vrei să întâlnești români
Barbados, Comore, Bahamas ori Sultanatul Oman sunt doar câteva dintre statele în care ai toate șansele să auzi vorbindu-se românește, dacă vrei să emigrezi acolo. În cel din urmă caz ar putea fi chiar aproximativ 400 de conaționali, conform datelor oferite de ambasada României din Muscat.
În condițiile în care oficialitățile estimează că diaspora ar reuni câteva milioane de conaționali, pare tot mai dificil să ajungi într-o țară în care să fii singurul român.
Matematic, ar mai fi loc: în prezent trăiesc în regim permanent doar în 119 din cel 195 de state suverane și independente recunoscute la nivel mondial. Țările în care nu s-au stabilit sunt în general extrem de mici sau puțin dezvoltate.
Câți români sunt de fapt în diaspora
Cifrele vehiculate variază, în funcție de sursă, de obicei în jurul a 4-6 milioane. În 2006, președintele României, Traian Băsescu anunța că diaspora română este estimată la aproximativ 8 milioane de oameni, cei mai mulți dintre ei locuind în spațiul ex-sovietic, Europa de Vest (în special în Spania și Franța), America de Nord, America de Sud, Australia și Noua Zeelanda.
Cea mai mare valoare o dă chiar o instituție oficială:
„Numărul românilor de pretutindeni este estimat în acest moment la aproape 10 milioane, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora, cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României.
Estimările indică existența unei distribuții echilibrate a românilor de pretutindeni, între cele două mari componente reprezentate de diaspora, pe de o parte, și de comunitățile istorice/tradiționale, pe de altă parte”, susțin reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României.
Aceștia au încercat chiar să construiască o secţiune a comunității românești din diaspora, aflată în prezent în curs de actualizare.
Țările preferate de români
Informațiile care ar fi trebuit să fie oferite de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni au fost sintetizate de wikipedia, în general pe baza datelor oferite pe pagina de internet a ambasadelor ori consulatelor românești din întreaga lume.
Conform acestora, primele poziții ar fi ocupate de Italia (peste 1,1 milioane conform datelor din 2020), Germania (722.000 în 2019), Spania (580.000 în 2020), SUA (480.000 în 2017), Regatul Unit (435.000 în 2019), Canada, Republica Moldova, Ucraina, Franța și Austria, fiecare cu între 100.000 și 200.000 de români.
La polul opus, sub zece conaționali trăiesc oficial în Burkina Faso (7), Maldive (5), Surinam (5), Guineea (4), Antigua și Barbuda (3), Barbados (3), Guyana (3), Sfânta Lucia (3), Sfântul Cristofor și Nevis (3) și Mongolia (1).
Cât privește statele în care nu este consemnată nicio prezență oficială românească, câteva exemple de țări mai cunoscute, în ordine alfabetică: Regatul Bahrain, republica Benin, Capul Verde, Djibouti, Gabon, Republica Kirghiză, Laos, Mali, Rwanda, Somalia, Tonga sau Uganda.
Antarctica este deja ocupată: în 2006 a avut loc inaugurarea primei stații românești permanente de cercetare și explorare, cu sprijinul Diviziei Antarctice Australiene.