Unde ne-am putea ascunde în caz de conflict nuclear?
În contextul temerilor legate de o apocalipsă nucleară și de izbucnirea unui al Treilea Război Mondial, unii potențiali cumpărători de locuințe din SUA ar putea dori să-și reconsidere locurile în care își caută proprietăți. Dar e valabil și pentru România!
Experții imobiliari au concluzionat că locurile cele mai potrivite pentru supraviețuirea în caz de război nuclear sunt zonele izolate și rurale, cu climă caldă și acces la apă și terenuri agricole.
Aceștia recomandă evitarea orașelor urbane dens populate și a locurilor cu transport în masă, centre comerciale și alte facilități convenabile, care sunt în mod tradițional dorite pentru locuit.
„În caz de război nuclear, locația casei tale poate determina șansele tale de supraviețuire,” a declarat Andrew Ragusa, CEO al REMI Realty din Long Island, New York, pentru Daily Mail.
„Părțile din California, Florida și Texas care sunt departe de marile lor orașe precum San Francisco, Miami și Houston sunt ideale pentru că sunt aproape de apă și au vreme bună,” a spus Ragusa.
Brokerul a mai sfătuit să se cumpere case în statele de-a lungul fluviului Mississippi, inclusiv Arkansas, Illinois, Iowa, Kentucky, Louisiana, Minnesota, Mississippi, Missouri, Tennessee și Wisconsin.
Fiindcă nebunia nucleară escaladează permanent
Rusia a escaladat amenințările nucleare în mijlocul războiului său cu Ucraina. Arsenalul nuclear al Coreei de Nord a crescut, de asemenea. Săptămâna trecută, a fost ridicată la niveluri alarmante, iar pericolul unei catastrofe nucleare nu a fost „niciodată atât de mare„.
Un alt expert imobiliar, Jasen Edwards, a sugerat Midwest-ul și sud-estul datorită accesului la apă dulce și terenuri agricole, și Munții Stâncoși, care sunt greu accesibili pentru focoasele nucleare.
„Înălțimea Munților Stâncoși face ca materialul radioactiv să fie dispersat mai repede și asistat de vânturi mai puternice, ceea ce ar putea ajuta la minimizarea oricărui material radioactiv care ajunge în zonă„, a spus Edwards.
El a remarcat și că „locația geografică a statului Nebraska oferă protecție împotriva căderii radioactive„.
Harta compilată de agenția de știri arată că locurile recomandate de experții imobiliari pentru achiziție sunt departe de țintele nucleare și de cele aproximativ 90 de centrale nucleare active din țară.
Și în România? Unde ar fi recomandat să locuiești ca să fii departe de efectele unui război nuclear?
În România, ca și în alte țări, locurile recomandate pentru a te afla departe de efectele unui potențial război nuclear sunt cele izolate și mai puțin populate, cu acces la resurse naturale și departe de obiectivele strategice.
Zonele montane, cum ar fi Munții Carpați, pot oferi o oarecare protecție din cauza reliefului accidentat și a accesului mai dificil. De asemenea, zonele rurale sau izolate, departe de marile centre urbane și infrastructura majoră, ar putea fi mai sigure.
Regiunile din nordul și nord-vestul țării, mai puțin populate și mai puțin densificate, ar putea oferi și ele o protecție relativă în cazul unui conflict nuclear.
În plus, zonele cu resurse naturale abundente, cum ar fi sursele de apă dulce și terenurile agricole, ar putea fi importante pentru supraviețuirea pe termen lung într-o situație de criză.
Ne mutăm, deci, în Maramureș… Sălaj… Satu Mare. Și ne punem pe construit locuințe subpământene din beton. Stocăm, acolo, conserve cu termene de garanție de cel puțin doi ani. Câteva filme care se pot vedea la nesfârșit. Și ne punem pe citit tot ce nu am apucat să citim vreodată. Dar, mai ales, despre perioada de înjumătățire a plutoniului 239. Care este de doar 24110 ani. Timp în care am reuși să citim destul de mult, nu?
Este important să subliniem că niciun loc nu poate oferi protecție completă împotriva efectelor devastatoare ale unui război nuclear. Într-o astfel de situație, pregătirea și planificarea adecvată ar putea face diferența în supraviețuirea și adaptarea la consecințele unui conflict de amploare.