Unde s-au găsit bani pentru cele opt depozite regionale de legume-fructe
Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene. aduce din nou în discuție finanțarea celor opt depozite regionale pentru fermierii şi producătorii din industria agro-alimentară și tot prin intermediul Planului de Reziliență și Redresare (PNRR).
Acesta susține că există discuţii cu Comisia Europeană pentru reprioritizarea investiţiilor din PNRR, astfel încât să trecute în împrumuturi investiţiile specifice în perioada de criză.
„Depozitele regionale le-am iniţiat şi cuprins în prima versiune a PNRR. Atunci erau prevăzuţi 750 milioane euro pentru industria agro-alimentară, unde aveam şi această componentă a depozitelor regionale. În prezent, dorim să găsim cea mai bună formă de utilizare a împrumuturilor din PNRR, unde avem peste 14 miliarde euro pe această componentă. Discuţia cu Comisia Europeană este pentru reprioritizarea investiţiilor din PNRR şi să punem în împrumuturi investiţiile specifice în perioada de criză. Depozitele regionale rămân o prioritate a noastră la nivel naţional, dar să vedem cum vor evolua lucrurile şi ce mandat de renegociere a PNRR voi primi din partea coaliţiei de guvernare. Am găsit deschidere la nivelul Comisiei Europene pentru reprioritizarea investiţiilor puse la finanţare din componenta de împrumut din PNRR, deci există o şansă pentru finanţarea depozitelor regionale”, a declarat Marcel Boloş la o conferință organizată de Bursa.
De asemenea, se mai are în vedere realizarea infrastructurii de acces, dar şi a părţii de logistică pentru cele opt depozite regionale.
„Trebuie să legăm partea de depozitare de infrastructura de acces – reabilitarea liniilor cale ferată care duc spre silozurile existente sau spre cele viitoare, conectivitatea la reţeaua TEN-T, precum şi partea de logistică. În Programul Operaţional de Transport nu se prea vorbeşte de acest lucru, dar am luat iniţiativa ca pe dezvoltarea industrială., în anexa 2, acolo unde ştim că sunt disfuncţionalităţi legate de conectivitatea la drumuri şi accesul la calea ferată să facem investiţii în infrastructură cu efect multiplicator pe partea de reindustrializare. (…) Aş vrea să facem, pe agricultură dezvoltarea componentei de logistică prin depozite, partea de mijloace de transport şi accesul la infrastructura feroviară, rutieră sau navală. Nu vom putea rezolva toate problema, dar câteva proiecte pilot pot începe pentru valorificarea potenţialului agricol al României. Dacă nu se poate face acest lucru prin PNRR, atunci le vom face din sumele alocate în politica de coeziune pentru perioada 2021-2027”, a precizat Marcel Boloş.
Citește și Casa de Comerț Unirea caută producători de fructe și legume, dar și depozite