Unde se află litoralul de la munte. Mulți români merg acolo
Un lac din România și-a căpătat denumirea de litoralul de la munte. Foarte mulți turiști vin anual să viziteze locația.
Cum a apărut litoralul de la munte?
Este vorba despre Lacul Cinciș, aflat la 10 kilometri de municipiul Hunedoara, una dintre cele mai vizitate destinații turistice din partea de vest a țării. Inițial, lacul a fost amenajat, în anii ’60, pentru aprovizionarea cu apă a municipiului, dar și a combinatului siderurgic.
Cu timoul, celebrul lac a ajuns să fie zonă de agrement pentru hunedoreni. Localnicii obișnuiau să-și petreacă timpul liber și veneau cu cortul pe malul apei.
Cutește și: Biserica istorică din Boia, locul unde Tudor Vladimirescu a sărbătorit Paștele, riscă să se prăbușească
Multe sate au dispărut
Când s-a început amenajarea lacului Cinciș, mai multe sate arhaice au dispărut. Baia Craiului, Cinciș și Cerna au dispărut, iar Mosoru și Tătăuș s-au depopulat.
Cu toate acestea, zona a început să înflorească după anul 1990, când turismul era în floare. La acel moment, au fost amenajate case de vacanță, campinguri și pensiuni pe țărmul stâng al lacului.
În perioada verii, numărul turiștilor a scăzut, în comparație cu perioada de succes a zonei, atunci când veneau aici muncitorii de la Combinatul siderurgic Hunedoara, dar și de la minele din Ghelari și Teliuc. Turiștii care ajung în acest loc pot vizita Biserica Romano – Catolică părăsită din secolul al XVIII-lea, care se află în mijlocul pădurii, la coada lacului. Construcția a ajuns o ruină, deoarece acoperișul și unele ziduri s-au prăbușit. Vegetația sălbatică a ajuns în interiorul lăcașului de cult.
Furnalul de la Govâjdia, unul dintre cele mai vechi din Europa. A funcționat încă de la începutul secolului al XIX-lea până după Primul Război Mondial.
Citește și: Locul unde a fost împușcat Ceaușescu devine spațiu expozițional