Unde se află moaştele Sfântului Mina
Sfântul Mare Mucenic Mina este cinstit vineri, 11 noiembrie, și este cunoscut ca fiind ocrotitorul celor nedreptățiți, ajutător al celor păgubiți și păzitor al celor singuri. Azi fiind zi de mare închinare la biserici, aflați unde se află moaștele Sfântului Mina – dacă nu știați.
Moaştele Sfântului Mina se află în mai multe locuri din România. Din anul 1874, Biserica „Sfântul Mina-Vergu“ din București adăpostește o parte din moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina. În 1874 au fost aduse moaștele Sfântului Mina și icoana sa făcătoare de minuni.
Unde se află moaștele Sfântului Mina
„Cu adevărat, Sfântul Mina s-a arătat milostiv și ajutător celor oropsiți. Așa au simțit și boierii Vergulești, cea de-a doua generație de ctitori ai Bisericii „Sfântul Mina-Vergu“ din București, când s-au hotărât să trimită un emisar la Mănăstirea „Prodromu“, în muntele Athos, acum 150 de ani, pentru a cumpăra, cu două mii de galbeni, câteva părticele din moaștele Sfântului Mina, pe care le-au așezat într-o raclă, în biserica înnoită de ei. Avva Dorotei, starețul mănăstirii la acea vreme, a scris în „Patericul Athonit“ câteva cuvinte tulburătoare: „Pe mucenicul Mina nu-l cunoaște nimeni, dar l-am văzut toți, căci li s-a arătat, în vis sau aievea, pe pământ, în aer și pe apă, noaptea sau ziua, tuturor celor care l-au chemat în ajutor“.
De un veac și jumatate încoace, toți creștinii ce se roagă fierbinte în această biserică au primit răspuns bun, fiecare după sufletul său. Dovada că moaștele Sfântului săvârșesc minuni stau verighetele, inelele, colierele și brățările prețioase înșirate pe lanțuri de aur, sub sticla icoanei Sfântului Mina, dăruite drept danii, în semn de recunoștință, de creștinii ce și-au binemeritat milostivirea Marelui Mucenic”, notează doxologia.ro.
Unde se mai pot închina credincioșii la moaștele Sfântului Mina
Nouă raclă cu moaștele Sfântului Mare Mucenic Mina de la Biserica Sf. Mină – Vergu, București, a fost sfințită pe 9 noiembrie 2011, de Patriarhul României.
Sărbătoarea hramului debutează pe 10 noiembrie, când raclă cu moaștele Sfântului Mina este scoasă din biserică și așezată spre închinare, sub un baldachin special amenajat în apropierea sfântului locaș. Menționăm că Biserica Vergu din Capitală a fost construită în prima jumătate a secolului al 18-lea.
De asemenea, credincioşii se mai pot închina la moaştele Sfântului şi în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, cât și în Biserica Sfântul Mina din cartierul Obcin, Suceava, unde se află două fragmente din moaştele Sfântului Mina.