Unde se află piatra dorințelor? Ce teorii se învârt în jurul acesteia
Piatra Verde de la Hattusa sau “piatra dorințelor”, așa cum se mai numește, constituie una dintre cele mai renumite atracții din districtul Bogazkale din Corum, Turcia. Hattusa a fost capitala Imperiului Hitit, una dintre cele mai importante civilizații din lumea antică.
Piatra dorințelor a reușit până în ziua de astăzi să păstreze farmecul ei misterios. De-a lungul timpului, arheologii au încercat să afle care este scopul acesteia, reieșind, astfel zeci de teorii care se învârt în jurul acestei pietre.
Misterul care se învârte în jurul acestei pietre
Această “piatră a dorințelor”, așa cum este denumită de către localnici, se află printre ruinele din situl arheologic. Piatra continuă să fie fascinantă și în ziua de astăzi.
Piatra de nefrit, găsită printre ruine, ar fi putut să fie folosită de către hitiți, stabiliți în această regiune în jurul anului 2.000 î.Hr. Hattusa adăpostea în jur de 40.000 – 50.000 de persoane în perioada ei de vârf.
În jurul anului 1200 î.Hr., orașul a fost abandonat treptat. Aici există mai multe temple, fortificații și reședințe regale, dar misterul pietrei rămâne neelucidat până în prezent. Liderul săpăturilor, profesorul Andreas Schachner, a spus că piatra verde este complet diferită de alte pietre găsite pe situl arheologic.
Piatra, folosită ca tron în trecut
Una dintre teoriile care este luată în calcul face referire la folosirea acestei pietre drept tron pentru rege. În schimb, alte persoane afirmă că este posibil ca piatra să fi servit drept altar. Este cunoscut faptul că hitiții aveau o legătură specială cu corpurile cerești.
Potrivit unei alte teorii, piatra era folosită pentru a urmări trecerea timpului, dar și schimbarea anotimpurilor, după cum notează omofon.com.