Unde se afla țara în care oamenii muncesc chiar și la 90 de ani

Publicat: 29 iun. 2024, 06:23, de Mariana Olteanu, în LIFESTYLE , ? cititori
Unde se afla țara în care oamenii muncesc chiar și la 90 de ani
Sursă foto: Envato

Japonezii sunt cunoscuți pentru spiritul lor de sacrificiu. Aceștia dau dovadă de el și când vine vorba de viața lor profesională. Astfel că, aceștia ajung să muncească până la 90 de ani. Acest lucru i-a ajutat să se mențină în topul celor puternice economic state din lume.

Acest lucru a fost remarcat și de omul de afaceri Camen Hărău, de profesie economist, fost parlamentar în perioada 2012 – 2020, care a petrecut mai multe zile în Japonia, iar după întoarcerea în România a relatat, pe pagina sa de Facebook, despre experiența trăită într-una dintre cele mai bogate țări ale lumii.

Privindu-i foarte de aproape, în Japonia n-ai cum să nu remarci după amiază, mai ales după ora 18, oameni foarte obosiți pe stradă, în metrou, în restaurante. Au apartamente/garsoniere foarte mici, adesea de circa 20 de metri pătrați, spații mici pentru bucătării și nu prea gătesc. Mănâncă la restaurante mâncare tradițională, convenabilă ca preț, iar problema prospețimii ei nici nu intră în discuție, face parte din aerul pe care îl respiră. Totul are termen de valabilitate foarte mic. Sunt atât de bine organizați, încât mențin foarte bine echilibrul între ce produc/importă și ce consumă”, a scris Carmen Hărău.

Un alt lucru care i-a atras atenția economistului este și sistemul de sănătate public din Japonia, care este accesibil și bine organizat. Cine câștigă peste medie (2000 de dolari pe lună) plătește 30 la sută din taxă pentru asistența medicală, pensionarii plătesc 10 la sută, iar cei care câștigă sub 1.000 de dolari pe lună, nu plătesc nimic, susține economistul.

Mai mult, aceștia apelează la servicii private de sănătate doar în momentul în care vor să încerce ceva absolut revoluționar. Japonezii învață încă din clasele mici cât de importantă este curățenia. Astfel, aceștia se ocupă de curățenie și îngrijirea lor, o tradiție menită să îi pregătească pentru viață. În școlile din Japonia nu există femeie de serviciu.

„După vârsta se 15 ani, urmează alți trei ani, liceu inferior, și doi de liceu superior, plătit cu 2000 dolari pe an, în regim privat, și 700$ de dolari în regim public. După liceu, jumătate dintre absolvenți se îndreaptă spre universități și plătesc în jur de 3.500 de dolari pe an în sistem public și 6.000 de dolari pe an în regim privat, iar restul îmbrățișează diverse meserii. Un muncitor foarte bun poate ajunge să câștige semnificativ mai mult decât unii licențiați”, arată Carmen Hărău.

De ce muncesc japozenii până la vârsta de 90 de ani?

Cu toate acestea, japonezii au o pensie mică, motiv pentru care, de cele mai multe ori, aceștia aleg să muncească până la vârsta de 90 de ani.

„Pensia lor este mică. Toți primesc de la stat o pensie de bază de 350 de dolari pe lună, la care se adaugă: pentru angajații în privat 15 la sută din salariul mediu pe ultimii 5 ani, pentru cei din sistemul public 20 la sută din salariul mediu pe ultimii 5 ani. Pensiile private sunt nou introduse prin lege în sistemul de pensii, actuala generație de pensionari nu beneficiază de ele.

Pensiile medii în plată sunt sub 1.000 de dolari pe lună, ceea ce face ca la pensie japonezii să nu se poată întreține din acest venit. Soluția este aceea de a face niște economii/surse de venit suplimentare în timpul vieții active sau de a prelungi cât mai mult perioada de muncă. Mulți japonezi vârstnici, octogenari, nonagenari, încă lucrează, făcând activități adecvate vârstei lor”, scrie Carmen Hărău.