Unde va fi Primul Oraș Bear Smart din România

Publicat: 26 oct. 2023, 09:00, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Unde va fi Primul Oraș Bear Smart din România
https://www.facebook.com/WWFRomania

Conflictul urs-oameni a atins în România cote alarmante, făcând victime în rândul ambelor tabere. World Wildlife Fund România a demarat, la Băile Tușnad, proiectul Primului Oraș Bear Smart din România. Ziarul Puterea a discutat cu cei de la WWFR pentru a afla mai multe despre proiect.

Deși nu ne pot spune cu exactitate câți urși sunt la nivelul județului Harghita sau măcar câți urși sunt în zona stațiunii balneare Băile Tușnad, cei de la World Wildlife Fund România au creat un proiect pilot: Primul Oraș Bear Smart din România, la Băile Tușnad, având ca deviză menținerea ursului în pădure, acolo unde îi este locul. Pentru aceasta, însă, trebuie eliminate tentațiile pentru urși: gunoaiele din localități și obiceiul turiștilor de a le da mâncare.

Garduri electrice, câini specializați și pubele anti urs

Ziarul Puterea.ro a stat de vorbă cu dl. Cristian Remus Papp, managerul departamentului specii și arii protejate a WWF România. Iată ce ne-a declarat: „Am creat acest proiect fiindcă există un număr mult prea mare de conflicte om-urs în România, mai ales în județul Harghita, unde asemenea cazuri se întâmplă aproape săptămânal. Am ales Băile Tușnad întrucât aici este una dintre cele mai mari densități de urs brun din țară, dar și fiindcă am găsit deschidere din partea autorităților pentru crearea premiselor unei coexistențe pașnice între om și această specie. Proiectul este unul complex și vizează mai multe aspecte: o dată descurajarea pătrunderii urșilor în localități, iar pentru asta vom instala garduri electrice și pubele anti urs, mai deosebite decât cele instalate până acum, în ideea în care să ne asigurăm că ursul nu le poate deschide, iar omul le poate utiliza cu ușurință. De asemenea, vom oferi câini specializați specializați stânelor, pentru a nu mai fi atacate. O altă componentă este îmbunătățirea capacității de reacție și eficiență a echipei de intervenție în cazul în care ursul pătrunde, totuși, în localitate, pentru a preîntâmpina situații de risc, practic pentru a preveni pe cât posibil întâlnirile şi conflictele directe între om şi urs. Apoi avem componenta educațională, conștientizarea și educarea populației locale și a turiștilor vizavi de urși.”

Ministerul Mediului a realizat un centru pentru urșii cerșetori

Cei de la WWF s-au dotat cu stații walkie talkie, body camere, colare GPS montate urșilor (deocamdată doar unui urs, dar vor urma alți patru), au instalat camere video și senzori de mișcare care să transmită în timp real pe unde umblă ursul. În paralel, WWF efectuează și un studiu pentru a determina cauzele și magnitudinea fenomenului de habituare (adică venirea ursului în localitate) pentru a încerca apoi să se găsească soluții de comun acord cu partenerii WWF România – autoritățile locale, alte ONG-uri, tour operatori. „Încercăm să analizăm toți factorii care duc la migrarea ursului dinspre pădure spre localități. Degeaba luăm toți urșii din zona unei localități dacă nu educăm populația și turiștii. Noi ne ocupăm de educație și conștientizare, autoritățile trebuie să aplice amenzi usturătoare care să descurajeze hrănirea urșilor, fiindcă știm exact zonele unde urșii stau la cerșit. Ministerul Mediului a realizat un centru pentru urșii problemă, iar când va fi operațional, toți urșii care cerșesc vor fi mutați acolo. Însă trebuie să ne asigurăm că nu vom «produce» alți urși cerșetori și aici trebuie să colaborăm cu toții factorii pentru a descuraja obiceiul de a oferi mâncare urșilor”, a spus Papp.

Prevenția, cea mai bună metodă de împăcare om-urs

Proiectul Bear Smart vrea să îmbunătățească viteza de reacție a echipelor care alungă urșii din zonele localităților harghitene, dar se axează mai ales pe prevenție. „Am avut deja patru întâlniri cu toți factorii de decizie din zona Băilor Tușnad, pentru a găsi soluții împreună. Degeaba venim noi cu anumite propuneri dacă nu le acceptă comunitatea, fiindcă nu vor funcționa. De aceea, ne-am gândit să implicăm pe toată lumea în găsirea soluțiilor potrivite. Sigur, acolo unde e cazul, potrivit Ordonanței de Urgență 81/2021 care permite intervenția graduală – alungare, realocare și extragere – aplicăm și acest gen de măsuri. Dar noi credem că educarea populației, adică prevenția, e cea mai bună metodă pentru împăcarea omului cu ursul brun și întoarcerea animalului sălbatic în pădure.”