Unde sunt modelele din Decalogul lui Flutur? Că vedem doar lichele!
Miting anti-extremism la Suceava. Baronul sucevean Gheorghe Flutur prezintă un decalog al luptei împotriva extremismului. O abordare ce se vrea fermă și pragmatică. Un set de reguli care ar trebui să guverneze atitudinea societății noastre față de extremiști. Modele, nu lichele sună foarte bine. Dar unde sunt modelele? Că lichelele se văd peste tot.
Vorbim aici despre un miting cu dedicație directă. Un miting antiextremism dar și un miting anti-Simion. Deducem de aici că la Suceava sunt mari probleme cu alde Simion. Mai deducem și că baronul sucevean încearcă să domolească avântul neo-suveraniștilor locali. Tembelismul tradiționalist îi tulbură apele. Și se naște un set de precepte.
NATO și UE, desigur
Flutur pledează pentru importanța securității și a stabilității. Evidențiază faptul că România este sub umbrela NATO și a Uniunii Europene. Și pune, foarte corect, accent pe necesitatea protejării acestor valori.
Un slogan electoral valoros
Apoi, lansează apelul la modele autentice. Flutur promovează ideea că societatea românească are nevoie de lideri și exemple pozitive, nu de „lichele”. O abordare principială pertinentă, care relevă importanța competenței și a valorilor morale în detrimentul mediocrității. „Modele, nu lichele, oameni buni. Avem nevoie în societate de modele. Asta vă cer să faceţi, să fie scoase modelele în faţă şi este ceva normal. Auziţi ce spun oamenii acolo: Nu daţi like-uri la lichele, vor veni vremuri mai grele!”, spune Gheorghe Flutur. Se naște astfel un slogan de campanie electorală. Unul bun, pe care se poate merge cu încredere.
Încurajarea competenței și valorii în rândul politicienilor
„Încurajăm competenţa, valoarea! Mai mult trebuie să facem, în primul rând, noi, politicienii! Iniţiativa, dezvoltarea, judecaţi pe oameni după ce au făcut! Nu mediocritatea, competenţa! Şi aici daţi like la competenţă şi daţi eject la prostie, oameni buni! Ăsta-i îndemnul meu de la Suceava şi sunt convins că va fi ascultat de o ţară întreagă! Gândim pozitiv! Haideţi să alungăm ura, că avem de construit”, mai spune Gheorghe Flutur.
Alături de apelul la respectarea regulilor în contextul apartenenței la Uniunea Europeană și NATO, competența și valoarea sunt puncte cheie în decalogul lui lui Flutur. Responsabilitate și inițiativă. Și accent pe judecarea oamenilor după faptele lor. Disonanța discursului politicianist ne irită cilii vibratili, dar ce să facem, omul le zice bine.
Să fim vigilenți, tovarăși!
Vigilența și promovarea valorilor morale sunt considerate de Flutur ca elemente cruciale în combaterea extremismului. Cu un apel la onoare, demnitate și asumarea responsabilității, politicianul sucevean adresează problemele profunde legate de deteriorarea acestor valori în societatea contemporană. Dacă nu am ști de pe ce stradă vine domnul Flutur, am putea crede că avem de-a face cu ultimul membru activ al Grupului pentru Dialog Social! Tema crizei morale profunde este mereu la modă. Și ne răvășește amintirile, mai ales atunci când e abordată de un politician.
Să spunem mereu Adevărul!
Decalogul lui Flutur include și cel mai greu cuvânt al zilelor pe care le trăim. Adevărul.
Să spunem adevărul, chiar dacă acesta poate fi dureros. Ce frumos! Ce nobil! Iar apelul la unitate națională pentru a deveni mai puternici în Europa pare să reflecte preocupările domnului baron de Suceava pentru consolidarea unei societăți coezive și echilibrate. Un discurs de prezidențiabil!
Cuvinte frumoase
În ansamblu, decalogul lui Gheorghe Flutur oferă o perspectivă coerentă și angajată pentru lupta împotriva extremismului. E plin de toate cuvintele frumoase la care ne așteptăm. Totuși, detectăm aici și o notă persistentă de ipocrizie politică. Fiindcă sunt, toate acestea, vorbe mari pe care le auzim mai ales în anii cu alegeri. În rest… azilele groazei…DNA…corupție generalizată…evadări spectaculoase…lumea adevărată prin care ne târâm.
Personal, Gheorghe Flutur nu e cel mai potrivit trompet al discernământului moral. Dar decalogul său reprezintă un set de principii valabile. Cu Constituția Țării într-o mână și decalogul lui Flutur în cealaltă ne putem lua zborul spre un viitor mai bun. Ca niște fluturi amețiți de parfumul democrației.
Modele nu lichele. De-acord, domnu Ghiță, aveți și ceva propuneri? Mișcă cineva prin politicul românesc care să merite statutul de model? Ajutați-ne un pic, că nu se prea vede!