Unele antidepresive sunt droguri, creează dependență

Publicat: 05 aug. 2024, 23:07, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Unele antidepresive sunt droguri, creează dependență
depresie tratamente antidepresive dependență psiholog

Psihologul Cristina Zaharia subliniază că unele tratamente împotriva depresiei nu trebuie luate pe termen lung pentru că sunt droguri și pot crea dependență.

De la început, psihologul menționează că un medicament împotriva depresiei ar trebui să-și demonstreze eficacitatea după 3-4 săptămâni de administrare. Dacă nu se înregistrează o ameliorare înseamnă că medicamentul nu e potrivit persoanei respective.

”Nu trebuie să iei pe termen lung, pentru că foarte multe dintre tratamentele de pe piață,  îndeosebi benzodiazepinele, creează dependență și, atunci, persoana respectivă poatre să rămână tot restul vieții ancorată la un tratament”, subliniază psihologul Cristina Zaharia, citată de DCnews.

Depresia este deosebit de periculoasă

Confruntat cu acest fenomen, psihologul Zaharia avertizează că aceste persoane în loc să se vindece de depresie ajung dependente de ”niște pastile”.

”Sunt persoane dopate, că astea sunt droguri. Sunt droguri comerciale medicale, dar tot droguri sunt. Săracii, dintr-o zonă din care puteau să iasă cu ușurință, ajung dependenți de niște pastile care îi mențin cumva pe linia de plutire, dar ei nu mai sunt aceiași. Majoritatea nu se mai identifică cu ei, cei din trecut: Vreau să mă simt ca în trecut”, explică psihologul Zaharia.

De asemenea, psihologul avertizează că  depresia este deosebit de periculoasă pentru că persoanele suferinde reușesc să ascundă foarte bine acest lucru. ”Persoanele depresive maschează normalitatea, par fericite”.

Psihologul mai spune că în apariția depresiei sau anxietății există un cumul de factori, dacă se manifestă la vârsta adultă, respectiv:

  • moștenirea genetică,
  • predispoziția indusă de mediu: școlar, social, familial, anturajul, locul de muncă.