Unele deodorante ne afectează plămânii ca poluarea urbană!

Publicat: 24 oct. 2024, 12:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Unele deodorante ne afectează plămânii ca poluarea urbană!

Deodorantele și alte cosmetice sub formă de spray sunt la fel de toxice ca poluarea aerului urbană, subliniază un recent studiu realizat în Elveția.

Avem multe produse cosmetice pentru piele, păr, baie… Dar unele dintre ele au un impact asupra sănătății. Sunt vizate în special deodorantele cu aerosoli, despre care ni se spune că asigură o protecție de lungă durată, chiar de zile, în zona axilelor.

Dar studiul realizat de cercetătorii de la Ecole Polytechnique Federale din Lausanne (EPFL) subliniază că pulverizarea pe piele a unui gaz în apropierea nărilor nu poate fi chiar inofensivă. Aceste spray-uri pot conține până la 200 de tipuri de compuși organici volatili în proporții detectabile. Dar unele pot fi chiar mai puțin sigure, mai ales că aceste substanțe chimice pot reacționa între ele și cu mediul, odată ce sunt pulverizate. Or, potrivit cercetătorilor elvețieni, acest fenomen este mai puțin luat în considerare.

”Unele molecule interacționează, adică formează noi particule, care se pot coagula sub formă de particule fine, dar suficient de mari ca să se depună în plămâni”, descrie Dusan Licina, unul dintre autorii studiului.

Nu știm în totalitate efectele asupra sănătății a acestor poluanți, dar ei ar putea fi mai nocivi decât credem, mai ales că sunt pulverizați în zona căilor de respirație externe. Este un domeniu în care sunt necesare noi studii toxicologice, mai spune Dusan Licina.

Specialistul mai sesizează un aspect. Aceste  substanțe chimice sunt pulverizate într-un spațiu închis, adesea insuficient aerisit. Astfel, se creează un fel de ”smog” comparabil cu poluarea aerului urbană. De la acest pericol sunt excluse deodorantele cu bilă, transmite Dusan Licina.

Acesta este primul studiu care atrage atenția asupra efectelor deodorantelor spray asupra plămânilor și bronhiilor.

Știu că este dificil de acceptat, dar va trebui să reducem dependența noastră de aceste produse, să le înlocuim cu alternative ”naturale”, care conțin compuși ce asigură un miros plăcut, cu o reactivitatea chimică scăzută, subliniază Dusan Licina.