Unele medicamente ne îngrașă. De la câteva sute de grame la câteva kilograme!
Unele medicamente pot avea ca efect secundar creșterea în greutate: de la câteva sute de grame până la câteva kilograme.
În acest sens, farmaciștii precizează că sunt medicamente care cauzează retenție de apă, care modifică metabolismul carbohidraților sau acționează asupra unor zone importante ale creierului care reglează metabolismul. Acestea acționează asupra neurotransmițătorilor ce modifică apetitul, cum ar fi serotonina.
Farmaciștii subliniază că impactul acestor medicamente nu este identic pentru toate persoanele: unele pot lua în greutate câteva sute de grame, altele, câteva kilograme.
Mai trebuie știut că nu întotdeauna doar medicamentul este ”vinovat” pentru luarea în greutate. De exemplu o persoană poate lua antidepresive, medicamente care au acest efect secundar. Dar aceeași persoană poate să fie sedentară. Prin urmare, pe lângă medicamentul antidepresiv se adaugă și stilul de viață care contribuie la depășirea greutății normale.
Printre medicamentele acuzate că provoacă creșterea în greutate sunt stabilizatorii de dispoziție, folosiți de persoanele cu anumite tulburări mintale. Olanzapina de multe ori duce la creșterea în greutate, deoarece reduce senzația de sațietate, astfel încât pacientul mănâncă mai mult.
Corticosteroizii
Corticosteroizii orali, folosiți în tratamentul reumatismului și al inflamațiilor cronice, pot duce la acumularea de kilograme. Corticosteroizii pot să crească pofta de mâncare și pot provoca rezistența la insulină pe termen lung. În plus, aceste medicamente au tendința de a induce retenția de lichide prin păstrarea sodiului în organism, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate.
„Atunci când sunt luați o perioadă lungă sau în doze foarte mari, corticosteroizii afectează și distribuția grăsimilor în corp. Deseori vorbim de „față de lună” sau „față de lună plină”, aspect vizibil. Este important de subliniat că aceste medicamente sunt eficiente, dar trebuie utilizate într-o manieră țintită și cu moderație. Dacă sunt necesare pentru tratament, este absolut necesar să fie luate în continuare, mai ales în cazul cancerului, de exemplu. Mai trebuie reținut că sub formă de spray-uri sau unguente, nu au același efect.
Pe lista medicamentelor care pot duce la creșterea în greutate sunt și beta blocantele. Ele pot induce o stare de oboseală, de lipsă de energie, care reduc capacitatea de a face sport sau exerciții fizice prelungite.
Pe aceeași listă trebuie introduse somniferele și antihistaminicele . Histamina este un neurotransmițător legat de inhibarea apetitului, printre altele. Dar efectul apare doar atunci când este administrată zilnic.
Chimioterapia este asociată frecvent cu instalarea menopauzei, care contribuie la acumularea de kilogrme în plus.
Unele femei se pot confrunta cu creșterea apetitului ca efect al anticoncepționalelor hormonale. Totuși, acest efect este diferit de la o persoană la alta. De subliniat că majoritatea femeilor nu se confruntă cu această problemă.
Insulina
Persoanele care încep terapia cu insulină iau adesea în greutate, numărul kilogramelor în plus fiind diferit. Sunt unele persoane aflate sub această terapie care totuși nu se îngraşă deloc. Dacă observați că luați în greutatea, trebuie să vă adresați medicului, asistentei medicale sau dieteticianului pentru consiliere.
Medicii și farmaciștii subliniază că nu trebuie modificat, redus sau întrerupt tratamentul prescris. Specialiștii ne reamintesc că fiecare medicament este prescris cu un motiv precis și renunțarea la acesta ar putea avea consecințe incomparabil mai grave față de efectele secundare. Tototdată, ei recomandă consultarea medicului care poate prescrie un alt tratament la fel eficient, dar fără aceste efecte secundare.