UNESCO a cerut Turciei să prezinte un raport privind starea de conservare a Bazilicii Hagia Sofia
Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO a cerut vineri Turciei să prezinte până în 2022 un raport privind starea de conservare a Bazilicii Hagia Sofia şi şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la consecinţele transformării în moschee a celebrului edificiu din epoca bizantină, informează AFP.
Comitetul a declarat că „regretă profund lipsa de dialog şi de informare” cu privire la decizia Turciei de a schimba statutul muzeelor Hagia Sofia şi Sfântul Mântuitor din Chora, o altă capodoperă a arhitecturii bizantine.
Turcia a respins sâmbătă îngrijorările exprimate de Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO cu privire la transformarea bazilicii Hagia Sofia din Istanbul în moschee, estimând că deciziile sale privind siturile istorice din Istanbul au fost inspirate de „prejudecăţi, parţialitate şi motivaţii politice”.
Cele două edificii sunt proprietăţi de stat şi au fost protejate „cu meticulozitate”, precizează Ministerul de Externe de la Ankara, acuzând agenţia ONU de încălcarea suveranităţii Turciei.
Transformarea Hagia Sofia, până atunci muzeu, în moschee, la 10 iulie 2020, de către autorităţile turce, a declanşat un val de indignare internaţională.
Atât Hagia Sofia, cât şi Sfântul Mântuitor din Chora sunt situate în zonele istorice din Istanbul, care sunt incluse în Patrimoniul Mondial de către UNESCO.