Ungaria – din nou ultima din UE, cu dobânda cea mai ridicată, după ce BNR a relaxat politica monetară
Ungaria este din nou ultima din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte politica monetară, având dobânda de referinţă cea mai ridicată, de 6,75%, iar ultimele date despre inflaţie, publicate joi, arată o inflamare a creşterii preţurilor, ceea ce pune presiune pe banca centrală să amâne eventuale reduceri ale dobânzii cheie.
Ungaria ajunsese la un nivel de dobândă similar cu cel din România, dar BNR a redus dobânda de politică monetară
Vecinii noştri ajunseseră să aibă o dobândă de referinţă la fel ca în România abia după ce Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus luna trecută dobânda de politică monetară pentru a 15-a oară consecutiv, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%.
Pe 7 august, însă, Consiliul de adminstrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis relaxarea politicii monetare prin scăderea dobânzii-cheie la 6,5%, astfel că Ungaria este din nou în urma României, iar inflaţia care accelerează peste estimările băncii centrale de la Budapesta face imposibilă o nouă reducere de dobândă.
Joi, biroul de statistică al Ungariei a anunţat că preţurile de consum au crescut în ritm anual cu 4,1% în iulie, comparativ cu 3,7% în iunie, în timp ce estimările se situau la 4%. De la lună la lună, preţurile au înregistrat un avans de 0,7%, potrivit Bloomberg.
După anunţarea datelor despre inflţaie, forintul a crescut cu 0,2% faţă de euro, dar anterior, la precedenta tăiere a dobânzii, pe 23 iulie, consemna o depreciere de 2%.
Preţurile alimentelor în Ungaria au crescut în iulie, după ce guvernul a pus capăt plafonării preţurilor în supermarketuri la alimentele de bază. Costul făinii a crescut cu 38% într-o lună, în timp ce preţul zahărului a crescut cu 14% din iunie.