Ungaria nu este de acord ca Ucraina să fie acceptată în NATO
Deși aproape toate statele membre sunt de acord cu intrarea Ucrainei în Organizația Atlanticului de Nord, Ungaria se opune vehement.
Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice din luna iulie de la Vilnius, a declarat joi ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, relatează Reuters şi MTI.
„Trebuie să fim clari în această privinţă: aderarea la NATO a unei ţări aflate în prezent în război nu se poate afla pe agendă”, a postat Szijjarto pe o reţea de socializare, precizând că nu ar trebui discutat niciun calendar pentru aderarea Ucrainei.
Szijjarto a spus în cadrul unei conferinţe de presă de după reuniunea informală a omologilor săi din statele NATO de la Oslo că războiul din Ucraina afectează Ungaria mai puternic şi că din acest motiv guvernul de la Budapesta îşi doreşte pacea cât de curând posibil.
Ministrul a făcut trimitere la declaraţia NATO de anul trecut conform căreia Alianţa nu este parte a conflictului din Ucraina şi că va face tot posibilul să evite o confruntare directă cu Rusia.
„Aderarea la această decizie este foarte importantă pentru noi. Asta trebuie să rămână baza. Acesta trebuie să fie factorul determinant pentru tot ce conturează acţiunile NATO privind Ucraina, inclusiv pregătirile pentru summit”, a adăugat Szijjarto, potrivit MTI.
„Din fericire, nu a existat niciun indiciu nici astăzi, nici la reuniunea Consiliului Afaceri Externe care să arunce îndoieli asupra validităţii acestei decizii anterioare”, a spus Szijjarto, adăugând că decizia trebuie consolidată la summitul de la Vilnius de luna viitoare şi că o creştere a riscului de escaladare trebuie evitată.
Ministrul ungar a spus că ar fi posibil ca Ungariei să i se dea impresia că va primi un calendar privind aderarea la summit, dar a precizat că acest lucru nu ar fi corect. „Nu ar trebui să alimentăm iluzii care evident nu vor deveni realitate”, a spus el.
De asemenea, ministrul ungar de externe s-a pronunţat şi împotriva primirii de către Ucraina a oricărei instruiri militare din partea NATO, avertizând că aceasta riscă să extindă conflictul şi să contrazică deciziile anterioare ale Alianţei.