Ungaria: Péter Magyar susține că „viziunea” sa îl poate învinge pe Orbán
Ungaria e agitată de mișcări stradale de amploare. Se protestează împotriva corupției guvernului Orbán. Un nou venit în peisajul politic din Ungaria provoacă dureri de cap guvernului, declarând că experiența sa ca insider al regimului îl poate ajuta să reușească acolo unde alte figuri de opoziție au eșuat, invocând ascensiunea sa „nebunească” în sondaje și „viziunea” sa drept semne că schimbarea este posibilă.
La paisprezece ani după ce prim-ministrul ungar, Viktor Orbán, a revenit la putere și a plasat țara pe o cale iliberală, unii maghiari și-au pierdut speranța că priza sa asupra puterii ar putea fi erodată.
Dar Péter Magyar, fost membru al cercului de elită al partidului de guvernământ Fidesz, are acum misiunea de a-i convinge pe maghiari că guvernul lui Orbán ar trebui – și poate – să fie învins.
„Acum doi ani, nimeni nu mă cunoștea în Ungaria,” a declarat Magyar într-un interviu pentru Guardian. „Astăzi, am avut cea mai mare adunare politică.„
Era ora 21:00, sâmbătă seara, iar Magyar se afla la o cafenea lângă parlamentul Ungariei, cu un pahar de Coca-Cola, la finalul unei zile maraton pe care, speră el, ar putea marca un punct de cotitură pentru Ungaria.
Cu câteva ore înainte, a condus o demonstrație a zeci de mii de protestatari în fața clădirii parlamentului. Protestatarii au cântat împreună și s-au ținut de mână, în timp ce Magyar i-a îndemnat să lase deoparte diferențele ideologice și să se unească pentru a crea un viitor diferit pentru țară.
Dar chiar și după ce mulțimea vastă s-a îndreptat spre casă, unii au rămas în urmă, așteptând cu entuziasm o poză cu Magyar, care în ultimele săptămâni a devenit un nume cunoscut în toată țara.
În vârstă de 43 de ani, a atras atenția națională după ce s-a rupt deschis de legăturile cu guvernul. S-a remarcat atunci când a mers la procurori cu acuzații de corupție. Și a făcut publică o înregistrare a lui Judit Varga, fosta sa soție, care a fost ministru al justiției în țară, discutând despre ceea ce Magyar a descris ca fiind corupție la cel mai înalt nivel al guvernului.
El s-a diferențiat de partidele de opoziție (aflate în dificultate în Ungaria) criticându-l nu numai pe Orbán, ci și pe unii dintre opozanții guvernului și cerând maghiarilor conservatori, de stânga și liberali să se alăture mișcării sale.
„Scopul, desigur, este să avem un partid, să putem candida la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie,” a spus Magyar, estimându-și sprijinul la aproximativ 15% până la 21%. „E o nebunie,” a spus el.
„Voi fi pe primul loc pe listă,” a mai spus el. Dar a adăugat: „Intenția mea nu este să merg la Bruxelles, pentru că trebuie să construiesc partidul în Ungaria.„
Întrebat ce-l diferențiază de alte figuri politice de opoziție ungare care au încercat și au eșuat să atragă un segment larg de votanți, Magyar – care s-a bazat foarte mult pe social media pentru a-și construi noua marcă politică – a subliniat experiența sa în cadrul sistemului lui Orbán.
„Sunt nou, un nou venit – dar nu sunt nou, pentru că am o experiență foarte bogată,” a spus el, referindu-se la anii săi de lucru ca diplomat maghiar la Bruxelles, la calitatea sa de fost membru al partidului Fidesz, la conexiunile sale cu factorii de decizie și la implicarea sa în comunicarea pe social media.
Și, a subliniat el:
„Am o viziune despre Ungaria.„
Oficialii guvernamentali au încercat să minimalizeze importanța lui Magyar și au negat în mod repetat acuzațiile sale de corupție.
Dar noua mișcare de opoziție a zguduit vizibil partidul de guvernământ, cu mijloacele de comunicare controlate de guvern, uneori, publicând zeci de articole care atacă proiectul și caracterul său în fiecare zi. Acoperirea s-a concentrat în parte pe afirmațiile recente ale lui Varga că el a tratat-o cu abuzuri în timpul căsătoriei lor. Magyar, care a împărțit aranjamente de locuință cu Varga pentru cei trei copii ai lor, a respins acuzațiile, spunând că fac parte dintr-o „campanie de propagandă”.
Cu toate acestea, unii politicieni și susținători ai opoziției au exprimat scepticism în legătură cu Magyar și strategia sa, precum și temeri că ar putea dilua votul opoziției deja împărțit.
Întrebat despre aceste preocupări, Magyar a spus: „Nu este problema mea, cred,” observând că el crede că 30% din sprijinul său provine de la alegătorii opoziției, 30% de la independenți și 20% de la susținătorii guvernului.
Vorbind despre eforturile sale de a răsturna peisajul politic tradițional, el a indicat exemplul lui Emmanuel Macron, președintele francez, care a părăsit Partidul Socialist și a creat o mișcare centristă.
„Acesta este scopul meu, să fiu în centru,” a spus Magyar, adăugând că are lucruri în comun atât cu Orbán, cât și cu opoziția.
Mesajele lui Magyar s-au concentrat puternic pe problemele interne, în special lupta împotriva corupției și îmbunătățirea calității vieții maghiarilor.
Opozant infiltrat sau revoluționar veritabil?
În interviu, el a criticat Bruxelles-ul, dar a subliniat și necesitatea unei relații constructive cu UE. „Pot să vă spun că sunt un pic mai aproape de poziția Fidesz decât de opoziție, dar ceea ce este sigur este că suntem membri ai clubului și ar trebui să ne comportăm ca membri ai clubului,” a spus el.
Politica UE față de Orbán a ajutat partidul de guvernământ, a argumentat Magyar. „Nu sunt un mare fan al acestui superstat european federal, așa că cred în state membre puternice și o UE puternică,” a spus el.
Dar Magyar a spus și că ar pune capăt conflictelor Ungariei cu UE legate de statul de drept. „Putem avea dezbateri, dar ar trebui să fie constructive„, a spus el.