Unic în România. Competitori din 24 de județe la a 4-a ediție a Concursului Național de Pescuit pentru Nevăzători
La Complexul de agrement de la Balta „Zătun”, situată pe malul Dunării, în apropierea Galațiului, va avea loc pe 28 iulie cea de a patra ediție a „Concursului Național de Pescuit Sportiv pentru Persoanele cu Deficienţe de Vedere”.
Pentru mulți pare incredibilă știrea organizării unei astfel de competiții, dar este posibil ca și persoanele cu deficiențe de vedere să aibă această pasiune, pentru că sunt utilizate undiţe special modificate pentru nevăzători.
Concursul național este organizat de Consiliul Județean (CJ) Galați în parteneriat cu filiala locală a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, care în premieră au organizat un concurs județean de pescuit dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere și după succesul acelui concurs începând din 2018 s-a trecut la organizarea unei competiții naționale. A fost ratată ediția din 2020, când concursul nu a putut fi organizat din cauza restricțiilor adoptate din cauza pandemiei.
„Continuăm și anul acesta un proiect de suflet, care aduce atât de multă bucurie și care înseamnă foarte mult pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Acest frumos eveniment înseamnă relaxare, socializare și multă voie bună pentru toți participanții, care vin la Galați la singurul concurs de pescuit destinat nevăzătorilor organizat în România.
Vom asigura cazarea concurenţilor şi a însoţitorilor lor, transportul de la hotel la baza de agrement, masa și bineînțeles premiile concursului”, ne-a declarat Costel Fotea, președintele CJ Galați.
Dacă la edițiile anterioare erau înscriși câteva zeci de pescari, pentru concursul din acest an s-au înscris 102 persoane din Galați, Argeș, Bacău, Bistrița, Botoșani, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui și Vrancea.
Sunt utilizate undițe și lansete speciale
La competiție sunt utilizate undițe cu dispozitive care semnalează acustic momentul în care peștele se prinde în cârlig. Concurenții sunt ajutați de însoțitori care realizează operațiunile mai dificile, cum ar fi punerea momelii în ac și lansarea undiței sau a lansetei.
Prin regulament, sunt respectate toate cutumele acestor concursuri, prima fiind tragerea la sorți a pontoanelor de pe care va pescui fiecare echipă. Regula de bază pentru obținerea victoriei este obținerea celei mai mari capturi.
Se vor acorda premiile pentru „cea mai mare captură”, premii pentru locurile I, II și III și premiul pentru „cel mai tânăr pescar”.