Unic în România. Ecografii la sân gratuite pentru toate pacientele internate la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara
La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara, pacientele internate aici beneficiază gratuit de ecografii la sân, a anunțat directorul medical al spitalului, dr. Diana Manolescu.
„Cu ajutorul acestei evaluări imagistice pot fi depistaţi eventualii nodului mamari sau pot fi identificate alte modificări ale structurii ţesutului glandular. Dacă există suspiciuni, putem indica efectuarea unei mamografii sau a unui IRM de sân, din punct de vedere imagistic, sau a unei biopsii mamare pentru diagnosticul de certitudine. Pentru aceste investigaţii avem colegi care vor merge în saloane, la paciente şi vor realiza acolo ecografiile de sân”, a precizat dr. Diana Manolescu.
La Spitalul ”Victor Babeș”, acest proiect de testare gratuită pentru depistarea cancerului mamar, unic în țara noastră, a fost demarat în urmă cu trei ani. În acest sens, Spitalul a încheiat un contract cu Casa județeană de Asigurări de Sănătate.
”Am început cu achiziţia aparatului cu rezonanţă magnetică ce poate fi folosit, pe lângă multe alte investigaţii, şi pentru IRM de sân. Această investigaţie se foloseşte în screeningul pacientelor cu o densitate mare a ţesutului mamar. Am continuat cu aducerea în unitatea sanitară a unui mamograf cu tomosinteză care oferă imagini cu o claritate ridicată, pentru depistarea nodulilor mamari. Toate aceste aparate contribuie la depistarea precoce a cancerului de sân, o boală ce poate fi tratată cu şanse foarte mari de vindecare, dacă este depistată într-un stadiu incipient. Mai mult, în unele cazuri, diseminarea cancerului mamar poate duce la apariţia şi dezvoltarea unor metastaze şi la plămân, care fac ca rata de supravieţuire în aceste situaţii să fie una foarte redusă”, a explicat dr. Diana Manolescu.
În țara noastră, cancerul de sân este a doua cauză de deces în bolile oncologice. Medicii subliniază că diagnosticată în stadiu incipient, această boală poate fi tratată, rata de supraviețuire ajungând chiar la 95%.