UNICEF mobilizează comunitatea internațională pentru salvarea copiilor din Gaza. Efort disperat, organizația fiind depășită de situația deosebit de gravă

Publicat: 30 oct. 2024, 12:40, de George Andrei, în Internațional , ? cititori
UNICEF mobilizează comunitatea internațională pentru salvarea copiilor din Gaza. Efort disperat, organizația fiind depășită de situația deosebit de gravă

UNICEF a lansat un apel comunității internaționale pentru salvarea copiilor din regiunea Gaza, victime nevinovate ale conflictului din Orientul Mijlociu, într-o nouă încercare de mobilizare, la nivel global, a eforturilor pentru schimbarea destinului copiilor din zonele de conflict armat.

Apelul UNICEF arată că în această regiune, aflată sub permanent atac, ,,copii sunt expuși bolilor, sub amenințarea epuizării rezervelor de hrană, a lipsei apei potabile”, a medicamentelor și bunurilor de stictă necesitate, pentru un trai decent. Copiii din Gaza au nevoie disperată de ajutor, subliniază organismal international al ONU.

Peste 600.000 de copii sunt captivi. Pentru ei, nu există niciun loc în care să fie în siguranță. 

,,În Gaza, copiii trăiesc zi de zi consecințele îngrozitoare ale  violențelor care escaladează și ale sărăciei cumplite. Odată cu intensificarea ostilităților, copiii au acces din ce în ce mai limitat la apă potabilă, alimente și medicamente. Aproximativ 600.000 de copii strămutați sunt în pericol, în special în Rafah, unde amenințarea bombardamentelor planează nemilos”, arată datele publicate de UNICEF.

Familiile, cândva bastioane ale siguranței, se văd atacate la rândul lor, atunci când casele, adăposturile, spitalele și chiar lăcașurile de cult devin ținte ale atacurilor. Mii de copii au suferit răni, multe dintre ele grave. Accesul la servicii sociale și psihologice rămâne inaccesibil, în ciuda traumelor larg răspândite.

Amenințarea bolilor agravează criza, producția de apă fiind drastic redusă, iar instalațiile sanitare avariate. Accesul la apă potabilă și la igienă a devenit un lux. Consecințele sunt creșterea numărului de îmbolnăviri de diaree, scabie și infecții respiratorii în rândul copiilor. Spitalele, copleșite de numărul răniților în urma conflictului, se luptă să facă față focarelor de boli.

Amenințarea morții prin inaniție este deja o realitate

Penuria de alimente nutritive exacerbează situația, ducând la riscul de malnutriție pe scară largă. Proviziile de hrană se împuținează, iar foamea devine o realitate crudă pentru multe familii. Este perturbat accesul la serviciile de prevenire și tratare a malnutriției, care salvează vieți. Cel mai afectați sunt copiii care încă nu au împlinit doi ani, femeile însărcinate și mamele care alăptează.

UNICEF subliniază nevoia urgentă de intervenție pentru a întrerupe cercul vicios letal al malnutriției și al bolilor. Fără măsuri imediate pentru restabilirea accesului la servicii de primă necesitate, precum alimentele, apa și asistența medicală, criza din Gaza riscă să scape și mai mult de sub control, iar copiii sunt cel mai afectați de impactul său devastator.

Prin campania sa, lansată și pe rețelele de socializare, UNICEF a lansat apelul ,,Ajută copiii din Gaza. Donează către UNICEF”.

România, ca membru UNICEF a fost angajată permanent în programele de salvare a copiilor la nivel global, contibuind prin efort guvernametal sau social, la efortul umanitar general, în favoarea tinerei generații.

Pentru donații persoane fizice (între 09:00-17:00, luni-vineri), telefon +40 21.201.78.64 sau email [email protected].

0359716716, 0359716718, 0359716717, 0312296653 sunt numere de telefon utilizate de UNICEF pentru comunicarea cu donatorii. Numerele sunt folosite exclusiv pentru a iniția apeluri către donatori și nu pot fi apelate. Pentru a contacta UNICEF, va rugăm sa folosiți adresa de e-mail [email protected].

Fondurile colectate pot fi utilizate, fără avertisment prealabil, pentru susținerea proiectelor UNICEF, atât la nivel local, cât și internațional, dedicate copiilor vulnerabili și marginalizați sau în situații de urgență.

În baza Acordului Cadru de Cooperare, din 21/06/1992, publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 136 din 19/06/1992, între Guvernul României și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), dar și Planul de Acțiune al Programului de Țară 2023-2027, Partea IX, art. 78, Guvernul României va susține UNICEF în eforturile acestuia de mobilizare a fondurilor necesare acoperirii nevoilor financiare ale Programului de Cooperare și va coopera cu UNICEF, permițând persoanelor fizice, companiilor și fundațiilor din România să contribuie la susținerea acestui program, care va fi scutit de taxe în limitele și în condițiile prevăzute de reglementările europene sau naționale aplicabile în domeniu.