UNICEF: Un sfert de miliard de elevi au fost afectați de evenimente climatice în 2024
Șocurile climatice perturbă educația copiilor, punându-le în pericol educația și viitorul. Un nou studiu UNICEF evidențiază că cel puțin 242 de milioane de elevi și studenți din 85 de țări sau teritorii au avut școala întreruptă de evenimente climatice extreme, inclusiv valuri de căldură, cicloni tropicali, furtuni, inundații și secete în 2024.
Raportul UNICEF, publicat luna aceasta, evidențiază zece constatări cheie.
La nivel global, cel puțin 242 de milioane de elevi – de la învățământul preșcolar până la cel secundar superior – s-au confruntat cu perturbări școlare din cauza evenimentelor climatice din 2024.
Cel puțin unul din șapte elevi a avut școala întreruptă din cauza pericolelor climatice în 2024.
În 2024, 85 de țări sau teritorii și-au văzut școlile afectate de pericole legate de climă. 23 de țări s-au confruntat cu mai multe runde de închidere a școlilor.
Cel puțin 20 de țări au avut întreruperi școlare la nivel național în 2024 din cauza dezastrelor provocate de climă. Valurile de căldură, ciclonii tropicali, furtunile și inundațiile – toate exacerbate de schimbările climatice – au cauzat închiderea școlilor la nivel național în 2024.
74% dintre cei 242 de milioane de studenți afectați se află în țări cu venituri mici și medii, cu un scor mediu al indicelui riscului climatic al copiilor (CCRI) de 7 din 10.
Asia de Sud a fost cea mai afectată regiune în 2024, cu 128 de milioane de elevi afectați de întreruperile școlare legate de climă. Au urmat Asia de Est și regiunea Pacificului, impactând 50 de milioane de studenți.
În 2024, valurile de căldură au fost cel mai important pericol climatic la nivel mondial care a perturbat școala, afectând aproximativ 171 de milioane de elevi.
Aprilie a avut cele mai mari perturbări școlare din lume legate de climă, canicula fiind principalul pericol care a afectat cel puțin 118 milioane de copii din Bangladesh, Cambodgia, India, Filipine și Thailanda.
Septembrie a înregistrat cele mai frecvente întreruperi școlare legate de climă. Într-o perioadă a anului în care școlile se redeschid în multe părți ale lumii, cel puțin 18 țări au suspendat cursurile. Taifunul Yagi a afectat 16 milioane de copii din Asia de Est și Pacific, devenind cel mai mare pericol în septembrie.
În Africa, în timp ce peste 107 milioane de copii nu sunt deja școlari, perturbările legate de climă din 2024 au expus riscului de abandon școlar încă 20 de milioane de copii.
La ora actuală, populația lumii numără aproximativ două miliarde de tineri de vârstă școlară. Dintre aceștia, jumătate trăiesc în zone puternic afectate de schimbările climatice, mai arată raportul UNICEF.