UniCredit Bank, prognoză sumbră pentru România: creșterea TVA-ului, accize mai mari, economia va încetini brusc
Situația fiscală a României se va deteriora mult peste așteptări în acest an electoral. Deficitul bugetar, în loc să scadă, așa cum era programat, va merge la peste 7% din PIB, ca în al doilea an de pandemie.
Conform avertismentelor UniCredit Bank, doar creșterile de taxe vor putea reduce deficitul bugetar de anul viitor: „creșterea taxei pe valoare adăugată, a accizelor, a taxelor pe proprietate și mărfuri.” De asemenea, se așteaptă ca din 2026 să fie introdusă și taxarea progresivă a veniturilor, scrie Profit.ro.
Potrivit economistului șef pentru Europa Centrală și de Est la UniCredit Londra, Dan Bucșa, și a seniorului economist UniCredit Bank România, Anca Negrescu, deficitul bugetar a ajuns la 3,4% din produsul intern brut în primele 5 luni, comparativ cu 3,2% în primele 4 luni. Guvernul PSD-PNL trebuia să reducă deficitul la 5% din PIB în acest an, dar există riscul ca acesta să depășească 7% din PIB în 2024 din cauza alegerilor parlamentare care vor avea loc târziu în acest an. Situația fiscală a fost afectată de creșterea salariilor la stat și a pensiilor, precum și de campania electorală care a stopat eforturile de îmbunătățire a colectării impozitelor.
Economiștii UniCredit avertizează că deficitul bugetar nu va fi redus decât prin creșterea taxelor, iar o posibilă creștere a cotei TVA și a accizelor ar putea duce deficitul bugetar în zona a 5% din PIB. Cu toate acestea, aceste măsuri ar putea avea un impact negativ asupra economiei, iar UniCredit estimează o încetinire a creșterii economice în 2025. De asemenea, se preconizează că cursul de schimb va urca la aproximativ 5-5,1 lei/euro în primul trimestru din anul viitor.
În ceea ce privește inflația, se estimează că aceasta va scădea la 4,5% la finele anului curent și va rămâne la 4% anul viitor, pe fondul creșterilor de taxe. Revenirea în ținta de inflație de 1,5-3,5% este posibilă abia în 2026. Banca Națională a României adoptă o abordare prudentă în ceea ce privește relaxarea monetară din cauza riscurilor fiscale ridicate. Datoria publică ar urma să crească la aproximativ 51% în acest an și aproape 53% în 2025, conform prognozelor.