UniCredit concediază 1.000 de angajați din rețeaua sa. La ce să se aștepte personalul din România, un total de 3.251 de funcționari bancari
UniCredit a doua cea mai mare bancă din Italia a anunțat că va face concedieri , după ce a ajuns la un acord cu sindicatele pentru a trimite 1.000 de angajați la pensie anticipată, urmând să înlocuiască jumătate dintre aceștia cu noi angajați, au declarat reprezentanți ai sindicatelor, joi, citați de Reuters.
În România, UniCredit Bank are 3.251 de angajați, despre care nu a anunțat, deocamdată, nici o măsură banca mamă din Italia, privind posibile reduceri de personal.
În prima jumatate a anului 2024, banca avea o rețea națională de 141 de sucursale.
Aceste concedieri mascate, au declarat anterior surse pentru Reuters, se încadrează în strategia CEO-ului Andrea Orcel, care vizează reducerea personalului centrului corporativ, pe măsură ce banca își crește capacitățile digitale.
O reducere a birourilor centrale ale UniCredit din Milano ar putea fi, de asemenea, un avantaj dacă banca ar urma o legătură cu Commerzbank, în care a devenit cel mai mare acționar în așteptarea aprobării autorităților de supraveghere.
În acest caz, Germania ar deveni principala piață a UniCredit.
Deși a exclus să își mute baza legală în străinătate, autoritățile italiene și liderii sindicali și-au exprimat îngrijorarea că UniCredit ar putea transfera cel puțin unele funcții centrale la Frankfurt pentru a depăși opoziția germană față de un acord.
Sindicatul UNISIN-CONFSAL a spus că ar putea exista până la încă 250 de noi angajări în următorii doi ani, pe baza cifrei de afaceri regulate.
Conform acordului, sindicatele au obținut o serie de beneficii pentru cei 27.000 de angajați italieni ai băncii, inclusiv tichete de masă mai mari și o reînnoire a asigurării de sănătate pentru 2026-2027, în aceleași condiții ca în 2023, a anunțat sindicatul FABI.
FABI a mai precizat că UniCredit s-a angajat să accepte, până pe 25 februarie 2025, un bonus de productivitate care să reflecte rezultatele bune pe care banca urmează să le raporteze în acest an.
Conform acordului, UniCredit va investi în recalificarea a 600 de angajați în birourile sale centrale, dintre care 200 vor fi mutați în sucursale anul viitor pentru a sprijini eforturile de a crește veniturile din comisioane.
În cadrul instruirii, personalul va participa la cursuri la un centru de învățare numit Academia UniCredit.
Restul de 400 vor fi realocate pe baza ritmului de digitalizare a funcțiilor centrale ale băncii și se așteaptă să fie redistribuiți în mare măsură pentru a consolida rangurile rețelelor de sucursale epuizate.
Grupul UniCredit România a obtinut un profit net consolidat de 1,438 miliarde de lei, în 2023 (UniCredit Bank: 1,94 miliarde lei), în creștere cu 44,14% (UniCredit Bank: 47,20%) față de aceeași perioada a anului precedent, rezultat susținut de creșterea veniturilor nete din dobânzi